„Посланици на музиката” – концерт на млади петербургски виртуози

„Сцена на младия музикант”
„Посланици на музиката”
КОНЦЕРТ НА МЛАДИ
ПЕТЕРБУРГСКИ ВИРТУОЗИ

Павел Милюков цигулка
Александър Рам виолончело
Анна Одинцова пиано

Със съдействието на
Руския културно-информационен център

13 юни (четвъртък), зала 9 на НДК,
19.00  часа

Програма

Йозеф Хайдн
СОНАТА В СИ МИНОР ЗА ПИАНО

Феликс Мендельсон – Бартолди
КАПРИЧИО В ЛА МИНОР

Ференц Лист
ЕТЮД ПО ПАГАНИНИ В ЛА МИНОР №6
изпълнява:
Анна Одинцова – лауреат на международни конкурси

Клод Дебюси
СОНАТА ЗА ВИОЛОНЧЕЛО И ПИАНО В РЕ МИНОР

Сергей Рахманинов
СОНАТА ЗА ВИОЛОНЧЕЛО И ПИАНО OПУС 19
III част – Andante

Мстислав Ростропович
ХУМОРЕСКА
изпълняват:
Александър Рам – виолончело
лауреат на международни конкурси
Анна Одинцова – пиано

* * *

Волфганг Амадеус Моцарт
СОНАТА В СИ БЕМОЛ МАЖОР KV378

Пьотр Илич Чайковски
РАЗМИШЛЕНИЕ
ВАЛС-СКЕРЦО
МЕЛОДИЯ

Николо Паганини
ИНТРОДУКЦИЯ И ВАРИАЦИИ НА ТЕМА
NEL COR PIÙ NON MI SENTO
изпълняват:
Павел Милюков – цигулка
лауреат на международни конкурси
Анна Одинцова – пиано

Анна Одинцова

Родена през 1990 година в Москва. В периода 2001-2003 учи в училище за надарени деца Julius-Stern Institut към Университета по изкуствата в Берлин, в класа на проф. Дорис Уогнер-Дикс. През 2009 завършва Московското държавно музикално училище „Ф. Шопен” в класа на Яков Кацнелсон. В момента е студентка в Московската държавна консерватория в класа на проф. Наталия Трул.
Анна Одинцова е лауреат Общорусийския конкурс за млади пианисти „Иполит Иванов” – „Младите таланти на Русия”, на който печели трета награда (Москва, 1999). Отличена е с първа награда също така на Международния конкурс за млади пианисти Steinway (Берлин, 2000) и на Националния конкурс за млади пианисти (Берлин, 2002). Анна е спечелва първа и специална награда за най-добро изпълнение на сред всички номинирани на конкурс за млади пианисти (Лондон, 2005). Получава втора награда на Общогермански конкурс за млади пианисти в Ерланген (Германия, 2005) и на международния конкурс „Съвременно изкуство и образование” (Руза, 2007), също първа и специална награда за най-добро изпълнение на романтично произведение на Международния конкурс във Вилнюс (2008). Две години по-късно е отличена с четвърта награда на същия конкурс. През 2007 Анна Одинцова получава стипендия от Благотворителен фонд за подпомагане на надарени деца Agrupacion Coral de Benidorm и Lions Club BonaFacta.
Изнася концерти в Русия и Европа. Сътрудничи с Московския камерен оркестър „Гнесин” с диригент Андрей Подгорни. Участва в майсторски класове на Клаус Хелвиг, Винченцо Балцани, Леонел Моралес. От 2012 участва в програмите на Дома на музиката в Санкт-Петербург (майсторски класове на Владимир Мищук, концертите „Река от таланти” Самара 1 ноември 2012, „Вечери в Английската зала” 29 ноеври 2012, 30 януари 2013).

Александър Рам

Роден през 1988 година във Владивосток. От 1995 година учи виолончело в музикалното училище „Рейнгорд Глиер” в Калининград. След това продължава обучението си в Московското държавно музикално училище „Ф. Шопен” в класа на Мария Журавльова. През 2012 завършва Московската държавна консерватория „П. И. Чайковски” в класа на проф. Наталия Шаховска, а в момента следва във Висшето училище по музика „Ханс Айслер” в Берлин в класа на Франс Хелмерсон.
Александър Рам спечелва първи награди на Четвъртия конкурс за млади виолончелисти (Москва), 2003 и първа награда на Международния конкурс в Кембридж (САЩ), 2005. През 2006 е отличен с Гран-при на Московския фестивал на романтичната музика, а през 2010 – с четвърта награда на шестото издание на UNISA International String Competition (ЮАР), както и с втора награда на Третия международен музикален конкурс в Пекин, Китай. През същата година следват още първа награда на Общорусийския музикален конкурс. През 2012 Александър Рам спечелва четвърта награда на Петия международен конкурс за виолончелисти „Антонио Янигро” в Загреб (Хърватия).

От деветгодишна възраст Александър изнася концерти. Изявява се като солист на оркестри и като камерен изпълнител. Многократно свири в Голямата, Малката и Рахманиновата зала на Московската консерватория. През 2010 участва във фестивали и майсторски класове Courchevel Academy и Holland Music Sessions, на които работи с професорите: Ф. Мюлер, Р. Латцко, М. Клигел, Сергей Ролдугин и др. Участва в програмите на Дома на музиката в Санкт-Петербург. По-интересните концерти на които свири са: на участниците в конкурса „П. И. Чайковски – 2011” на 16 март 2011, „NEXT: избранные” – на 6 октомври 2012, Екатеринбург; „Младите таланти на Русия” – 14 – 16 ноември 2012, Литва; концерт на 24 ноември 2012 в Линц (Австрия); Санкт-Петербург – „Вечери в Английската зала” 29 ноеври 2012 и др.

Павел Милюков

Роден през 1984 година в Перм. На четиригодишна възраст започва да свири на цигулка в родния си град при Татяна Шевцова. На шестадесетгодишна възраст продължава обучението си в Академичен музикален колеж към Московската консерватория, а по-късно и в самата консерватория „П. И.  Чайковски”, в класа на народния артист на Руссия проф. Владимир Иванов. През тази година Павел Милюков завършва аспирантура в Московската консерватория. В момента е студент в Университета за музыки в Грац, Австрия в класа на проф. Борис Кушнир.
Павел Милюков е лауреат на следните международни конкурси за цигулари: през 2002 в Толиати е победител; през 2003 печели втора награда на Kloster Shontal (Германия); 2004 става победител на Ersi Sarazzi (Гърция), а през 2005 – на Robert Canetti competition (Унгария). През 2006 и 2007 е лауреат на конкурсите „Ямполски” (Москва) и „Н. Паганини”(Москва). Двукратно е стипендиант на Дома на музиката
в Санкт-Петербург и на Акционерната банка „Русия” (2008, 2009). През 2008 участва в срещи на младите музиканти сэпрезидента на Русия Владимир Путин. Същата година е отличен с втора награда на Третия международен цигулков конкурс„Давид Ойстрах” в Москва, а като член на трио Con Spirito получава най-високото отличие в Международния конкурс Vibrarte (Париж). Следват Гран-при на Първия международен конкурс за цигулари в Астана (Казахстан), през 2010 – втора награда на Общорусийския музикален конкурс в Москва. През 2012 Павел Милюков спечелва втора награда на Осмия международен конкурс в Сеул (Южная Корея) и първа награда на Осмия международен конкурс за цигулари „А. Хачатурян” (Армения).
Музикантът изнася концерти в Русия, Унгария, Австрия, Германия, Гърция, Корея, Китай. Представя се на най-големите концертни подиуми в Русия, като зала „П. И. Чайковски”, Голямата зала на Московската консерватория, в концертната зала на Мариинския театър и др. Свирил е под ръководството на известни диригенти като Владимир Федосеев, Максим Федотов, Юрий Симонов, Павел Коган, Александър Сладковский, Евгений Бушков, Роберт Канети, а така също и с водещи оркестри на Русия като Големия симфоничен оркестър „П. И. Чайковски”, Симфоничния оркестър на Мариинския театър, Московския държавен симфоничен
оркестър, Московската филхармония, Филармониията на Свердловск. През 2010 участва в концерта „Гала Чайковский” по случай тържествената церемония за отриването на паметник на руската императрица Мария Александровна в Сан-Ремо (Италия). През юли 2010 година свири с Baltic Youth Philarmonic с диригент Кристиян Ярви, в мащабната Open Air програма в Михайловската градина в Руския музей.
През 2012 Павел свири в Стокхолм, като тържествено открива цикъла концерти „Руска пролет”, организиран от Санкт-Петербургският Дом на музиката. Той многократно участва и концерти със Шведския духов оркестър в Мариинския театър. От 2007 Павел е постоянен солист на Дома на музиката в Санкт-Петербург. Участва в концерти като „Музикалните изпълнители на Русия”, „Цикъл NEXT: Екатеринбург”, „Вечери в Английската зала”.
Павел Милюков свири на цигулка изработена от Жан-Батист Вийом – знаменития френски майстор-лютиер.

Сподели в: