Посетете изложба живопис на Петя Димова във Варна

Делнична нежност” е популярно заглавие в календара на галерията в началото на годината. След празничните фойерверки и новогодишна еуфория тази тема ни връща към дребните неща от делника. Прозаична на пръв поглед, но с много подтекст тя е опит за преодоляване на празничната суета, за обръщане към съкровенното, онова, което не се нуждае от много думи и показни жестове – обичта и вниманието от които се нуждаем всеки божи ден.

Петя Димова е позната на почитателите на изящното повече с керамичните си фантазии, които извайват ажурни плетеници в сложни композиции. От три години авторката прехвърли своите творчески усилия върху платното. Сама отглеждайки разнообразни градински цветя, сезонът, в който те й липсват на живо е времето, в което ги претворява в картини. “Неоткъснати цветя”, “Пролетни мечтания”, “Целунати от вятъра”, “Летни импресии”, “Мечтания в жълто, червено, оранж и т.н.” са заглавия от предстоящата експозиция. Събрала цветната емоция на пролетта, лятото и есента, “Делнична нежност” е  послание за обич и хармония.
Петя Димова е родена 1954 г в с.Шипково Ловешки окръг. Завършва Техникум по керамика и приложни изкуства в Троян и ВУЗ – специалност културология. Творческата й биография е свързана с изяви в сферата на  приложните изкуства: художествена керамика, авторска бижутерия,  текстил.

С първата за  2009г. изложба стартира и една нова инициатива на галерия “Актив Арт” в противовес на апокалиптичните новини по повод икономическата криза:
Всички творци, с които галерията работи и представя, декларират че запазват досегашните си цени, независимо от натрупаните точки в биографията, даващи им възможността и предполагайки увеличение на авторските възнаграждения.
Всяко откриване на нова изложба ще бъде съпроводено с арт томбола с произведение на изкуството, в която всеки от присъстващите зрители може да се включи.
За настоящата изложба освен произведението за арт томболата, Петя Димова е приготвила  и едно малко платно – бонус за първия купувач.
Хубавите новини и инициативите от галерия “Актив Арт” няма да се изчерпят в рамките на тази изложба. Да, кризата наистина започна да се усеща и то много отдавна – духовната криза. Икономическата ще я задълбае, но това не значи, че художниците ще спрат да  творят. За тях този процес е жизнено важен и случващите се процеси могат да му повлияят в една или друга степен, но не и да го прекъснат. В криза просто трябва да се работи повече и всичко останало ще си дойде на мястото. Повече инициативи, повече позитивизъм с повече ентусиазъм ви очакваме в първата за годината изложба “Делнична нежност”. Подарете си празник заедно с нас!

Откриване 18.30 часа 22 януари 2009 г.
Галерия “Актив Арт”
Град Варна, ул. “Дунав”5

Сподели в: