"Портокалови дни" – книга за радостите и трудностите на тийнейджърите

Юношеският роман "Портокалови дни" от чешката авторка Ива Прохазкова е още едно попълнение към блестящата поредица "Европейски разказвачи" на издателство "Емас". Познавачите на нейното творчество ще си спомнят, че миналата година излезе друга нейна книга,  "Ваканция с магарешки уши".

Книгата е трогателен разказ за ранимата душевност, копнежите, радостите и трудностите в живота на тийнейджърите. Вълнуващ роман за себеотрицанието, отговорността,  приятелството и всеотдайността. Това е последният юношески роман на Ива Прохазкова – авторката твърди, че не би могла да напише нищо повече по темата.

Още за романа:
 
Четиринайсетгодишният Дарек, живеещ в живописно планинско селце, трябва да преодолява не само обичайните трудности, съпътстващи пубертета, а и множество подводни камъни на нелекия си живот, с които трудно биха се справили и възрастни. До неотдавна хармоничното му, сплотено семейство е постигнато от серия нещастия.

Дарек познава Ханка отдавна, но отскоро му се струва, че я вижда едва сега, че едва сега усеща как ухае на портокал… Ханка също не е безразлична към него. И всичко в нелекия му живот придобива по-светли тонове.

А и вкъщи нещата се обръщат към по-добро. Баща му, останал без работа след фалита на фирмата, в която работи, е намерил прекрасно занимание: станал е съдружник във ферма за коне. Дарек обожава тези животни и се залавя да помага във фермата с цялото си сърце.

Но защо ли баща му, който винаги е обичал конете, сега не смее да ги погали? Защо ли често е така умислен? Един ден истината ще излезе наяве и Дарек ще разбере, че не всичко в живота е такова, каквото изглежда. Един ден Дарек ще се изправи пред реалността и пред явлението компромис в живота.

Ива Прохазкова е родена в 1953 г. Баща й и сестра й също са известни писатели. След продължителна емиграция в Австрия и Германия от 1994 г. живее отново в родната си Чехия. Освен проза пише и драми и сценарии, а в превод на български можете да четете „Ваканция с магарешки уши“ от поредицата „Европейски разказвачи XX/XXI в.“ на издателство „Емас“.
За прозаичното си творчество, сред което преобладават романите за деца и юноши,  е удостоена с над 20 награди, сред които Наградата на Австрия и Наградата на Германия за детско-юношеска литература, престижната литературна награда "Магнезия Литера", номинирана е за най-престижното отличие за детско-юношеска литература в света – медала "Х. КР. Андерсен", както и за наградата "Астрид Линдгрен". А книгата "Портокалови дни" взе чешката награда за детско-юношеска литература "Златната лента".

Откъс от "Портокалови дни"

Още книги за деца и юноши:
"Патилата на шарпланинеца Дон" от Вишня Стахуляк

Сподели в: