"Портата на Месията" – документален исторически трилър

Сравняван с „Шифърът на Леонардо“ по своята популярност, „Портата на Месията“ от Филип Льо Роа (издателство "Колибри") е богато документиран криминален роман с необичаен сюжет, посветен на генезиса на свещената книга на мюсюлманите.

„Портата на Месията“ (превод: Албена Шарбанова, 360 стр., цена: 17 лв.) ни среща с младия теолог Симон Ланж – усамотил се в Тибет в търсене на просветление, той попада във водовъртеж от събития, свързани както със собствения му произход, така и с генезиса на Корана. Внезапната кончина на родителите му, които се оказват негови осиновители, както и неизвестните преследвачи, искащи смъртта му, го принуждават да се впусне в собствено разследване. От Портата на Месията, през която Иисус влязъл в Йерусалим, през Берлин, Париж, Лондон и Бейрут, той достига до Сирия, „откъдето започва всичко“. Посланието на романа е заключено в думите на един от героите, професор Погел: „Не оспорвам вярата на хората, нито положителното влияние, което тя може да има върху тях. Оспорвам зловредното ѝ въздействие, когато се използва за политически цели“.

Роден през 1962-ра година, Филип Льо Роа е колоритна личност с вкус към предизвикателствата. Обича да пътешества, практикува източни бойни изкуства, свири рок на бас китара, занимавал се е с реклама. В средата на 90-те години на XX век се ориентира към литературното поприще. Автор е на над десет трилъра, преведени на множество езици, а през 2005 г. получава Голямата награда за криминална литература във Франция за романа си „Последното завещание“.

Сподели в: