Порочната връзка на властта с медиите в новия роман на Иво Сиромахов

"Уважаеми зрители" е новият роман от Иво Сиромахов, в който ще се посмеем горчиво на историята на българските медии. Какво става с телевизиите? Може да разберете на премиерата на книгата, днес, 9 октомври, в клуб Куфаръ, ул. 20-ти април № 18. Иво Сиромахов и издателство Сиела Ви очакват!

За книгата:

В една малка телевизия, в един малък град, в една малка държава живеят хора с големи амбиции. Хора, които всеки ден се опитват да избягат от себе си и да станат някакви други.

С безжалостна ирония Иво Сиромахов разказва за порочните механизми на медиите и властта. Макар авторът да предупреждава, че „всички действащи лица и събития в тази книга са измислени”, със сигурност ще откриете познати случки и персонажи от съвременната действителност.

Страници – 196
Цена 10 лв.
Издателство Сиела

* * *

2.

Иванка Стаматова седеше на дивана пред телевизора, яде­ше мляко с мюсли и сменяше каналите с дистанционното. Като водеща на коментарното политическо предаване „ОтговорНо“ по Картаново TV тя държеше да бъде информирана по всички актуални теми.

Какво даваха националните телевизии днес? Канал 1 – си­туацията в Северна Корея, БиТиВи – скандалът с подслушва­нията, Нова – промените в Наказателния кодекс…

„Живот си живеят колегите в столицата – помисли си Иван­ка. – Темите валят върху тях като градушка. Да се чудят коя да разработят. А тук нищо не се случва. За цяла седмица – само една кражба на сателитна чиния в Туч махала. Писна ми да дъвча ромската престъпност. А и кого да поканя за събесед­ник? В София им е лесно – кеф ти Кънчо Стойчев, кеф ти Евге­ни Дайнов, кеф ти Андрей Слабаков. Коментаторите там са повече от зрителите. А тукашните общественици са трима души и половина и са пълни нещастници. Глътват си граматиката, като застанат пред камера. Пък и с тоя селски диалект…“

Всяка вечер, докато гледаше новините, Иванка Стаматова се самосъжаляваше. Беше убедена, че има качества за голяма­та журналистика, но малкият град задушава кариерата й. Меч­таеше да прави скандални разследвания, дълбоки политически анализи, тежки интервюта с министри и президенти. Вместо това отразяваше проблемите на общината и интервюираше ди­ректора на читалището.

Дали не сгреши навремето, като отказа да кандидатства за позицията спортен репортер в „Панчарево кабел“? Не ме инте­ресува спортът, каза си тогава. Но пък ако беше приела, щеше да е близо до столицата, до големите новини. С нейните без­спорни качества веднага щяха да я забележат и да я преместят от спортния отдел в политиката. А после някой от шефовете на големите телевизии щеше да я покани да води тричасово обзор­но предаване в събота. Или в неделя. Или всеки ден. Ех…

Грехота е да се пилее такъв талант, мислеше си Иванка. Какво име само бе измислила на предаването си – „Отговор­Но“. Само най-великите умове могат в една дума да синтезират няколко съдържания. Колко богато на нюанси е това гениално заглавие! Хем „отговорно“, каквато според Иванка трябваше да бъде журналистиката, хем „отговор, но“, демек „ти ми от­говаряш, господин събеседник, но последната дума винаги е моя“. Иванка се усмихна. Как й хрумват такива великолепни идеи! Който си го може, си го може…

Иванка прехвърли на CNN. Обичаше да гледа „американ­ските колеги“, макар че не разбираше и дума английски. Възхи­щаваше им се как са облечени, какъв приятен тен имат, в какви хубави студиа снимат… Дали ще има и тя такова студио някой ден? Едва ли.

Веднъж обаче беше прочела в някакъв български вестник, че американските журналисти били подложени на брутална цензура. Не можели да изразяват свободно мнението си. Ше­фовете им ги подлагали на жесток натиск.

„В това отношение имам късмет – мислеше си Иванка. – Боби Братоев никога не ми се е месил в работата. Е, почти нико­га… Добре де, от време на време… И то само по много сериозни поводи. И то даже не е точно намеса, а по-скоро указания как да водя разговора, какво да изкарам от събеседника.

Това го е правил само когато интервюирам кмета. Щото знае, че аз симпатизирам на управляващите, а пък кметът е от опозицията. Аз не че и толкова симпатизирам на управлява­щите. Винаги съм казвала, че добрата журналистика трябва да е безпристрастна и надпартийна. По-скоро харесвам премиера Симов. Стопроцентов мъжкар е. Какво тяло има, какви муску­ли… А като погледне с тия сини очи изпод строгите си вежди, направо се разтрепервам…“

Иванка реши, че е отделила достатъчно време на CNN, и прехвърли на турския сериал. Попадна на сцена, в която Му­стафа Гьотферен крещеше и обиждаше клетата Бюстие, която беше бременна от него. Викаше й, че е измамница, мръсникът.

Иванка съчувстваше от цялото си сърце на младото моми­че. Може би защото виждаше в Бюстие част от себе си. И нея мъжете все така я изоставяха с обиди и унижения…

Сълзите на Стаматова бликнаха от късогледите й очи и по­капаха по белия тишлайфер на холната масичка.

Самотната й квартира за пореден път се изпълни с непреодолима тъга.

Прочетете още:
"Страшни дневници и нощници" от Иво Сиромахов 
 Премиера на "Очила" и "Българско криминале" на Иво Сиромахов

 

  

 

Сподели в: