"Пороците" гостува в Габрово

Нестандартна изложба "Пороците" ще бъде открита на 4 декември в 17:30 часа в зала 7 на музея "Дом на хумора и сатирата” в Габрово, съобщиха оттам. Накратко тя може да се опише като сладко-горчива, опиваща и пленяваща. Защото е посветена на… няколко човешки порока. Нейни създатели са специалистите от Историческия музей в Горна Оряховица, който гостува в габровската Весела къща.

Колекцията запознава със захар, кафе & сие, с алкохола и тютюна и всичко, свързано с производството и консумацията им.
Представени са много любопитни и малко известни факти за Горна Оряховица като един от центровете на сладкарството в началото на ХХ век. Показани са всевъзможни кутии за захар, шоколадови и бонбонени опаковки, мелнички за кафе и подноси, дадени са любопитни подробности около производството и консумацията на популярния в средата на ХХ век български шоколад "Крава”, произвеждан именно в Горна Оряховица, загатнат е и скандалът с "Български тоблерон”, довел до фалита на неговия производител.

Другият човешки порок, свързан с алкохола, е представен чрез разнообразни бутилки, гарафи, чаши, халби и мострени етикети от началото на ХХ век. Наред с елегантните бутилчици с формата на голо женско тяло или на русалки, усмивки предизвикват и снимките с "алкохолни” послания, допълващи темата. Сред най-ценните експонати в тази част на изложбата е английска гарафа, принадлежаща на фамилия Бурови.

Експозицията припомня как тютюнът от водеща икономическа култура се превръща в един от големите врагове на човечеството. Музейните специалисти са издирили и представили цигарени кутии, кибрити, кутии за тютюн, оригинални запалки и лули, някои от които са на повече от 100 години. Сред любопитните експонати в изложбата са и най-разнообразни атрибути, свързани с тютюнопушенето, някои от които са били притежание на известни личности от региона (на банкера Атанас Буров, поета Асен Разцветников и др.).

Изложбата „Пороците” ни убеждава, че всеки порок ни завладява неусетно, грабва окото или гали вкуса ни и много скоро ни превръща в свои пленници и дори нещо повече. Всеки избира дали да му се отдаде, или да весели сърцето и близките си през многото задаващи се празници по друг – безопасен, почтен и здравословен – начин.

Сподели в: