Поредно признание за професионализма на трупата на Държавна опера Стара Загора

След успешното турне с операта „ Набуко“ от Верди в Холандия ,Белгия и Люксембург, както и запомнящото се участие на мъжкия хор в суперпродукцията на тетралогията на Вагнер „Пръстенът на Нибелунгите“ , съвсем естествено идва и поредната покана за гастролите на Старозагорската опера през тази година. Интересът към творчеството на Джузепе Верди отново кара импресариите да се обърнат към най-обичаните от публиката заглавия като „Риголето“, „ Травиата“ и „ Набуко“ . Малко са оперите, които имат в репертоара си нови постановки на тези творби , при това с оригинални режисьорски решения.

Още през месец април – от 2 до 24, започва турнето с операта „ Набуко“. Първите спектакли са в Барселона, в театър Колизеум. Следват гастролите в Париж, театър Сен-Жермен и в Опера-хаус, в Маси. Диригенти са Красимир Къшев и Доминик Руи, който е и директор на Операта в Маси, Франция, и когото старозагорската публика познава от гастрола му на наша сцена точно в спектакъл на операта „ Набуко“ през месец октомври миналата година.

Лятото на 2013 ще бъде интересно и запомнящо се с голямото турне на Старозагорска опера, което ще се случи на две части. От 19 юни до 7 юли е гастролът в Германия отново с операта „Набуко“ от Верди, както и поредица от хорови концерти. От 9 до 22 юли е участието на трупата във Вердиев фестивал в Бостън, Америка. Там ще бъдат играни спектакли на оперите „Риголето“ и „ Травиата“. И двете постановки са дело на режисьора Франк-Бернд Готшалк, който с удоволствие работи в оперния театър на Стара Загора и не веднъж е изказвал възхищението си от красивите гласове на певците ни. Освен хорът и оркестърът на операта , в състава на турнето ще участват и някои от солистите на трупата.Сред тях са Александър Марулев и Александър Крунев.

За почитателите на оперната музика в Испания, Франция, Германия и Америка предстоят запомнящи се срещи със спектаклите на Държавна опера Стара Загора.

Сподели в: