"Полулош" – най-силният литературен дебют за 2014

Полулош“ (Издателство "Колибри", превод: Владимир Молев, 352 стр., цена: 16 лв.) е феноменалният дебютен роман на Сали Грийн. Книгата разказва вълнуващата история на Натан, незаконородения син на най-суровия черен магьосник в Европа, прочул се с кървавите си безчинства и невероятните си способности. Когато Кора, майката на младежа умира, той е обречен да се справя сам с изпитанията на живота. Изоставен от едните и отхвърлян от другите заради смесения си произход, Натан си блъска главата върху въпроси като: Какво е да си полулош? Откъде идва лошотията? По наследство ли се предава от баща на син? Междувременно въздиша по крехката Аналис, отбива атаките на полусестра си Джесика и се опитва да се измъкне от клетката, която го задушава.

Макар протагонистът на трилогията да е тийнейджър, книгата ще очарова и зрелия читател, дори и да не е пристрастен към ърбън фентъзи четива и трилъри със свръхестествени елементи.

„Полулош“, книга първа от трилогията „Полуживот“ на британката Сали Грийн, до момента е преведена на 47 езика! Световната премиера на дългоочаквания първи том се състоя в началото на март, тази година. Романът оглави множество литературни класации и несъмнено се нарежда сред най-дискутираните заглавия на 2014 г. Една година след финализирането на първия й договор за издаване, сключен в навечерието на Детския панаир на книгата в Болоня, Сали Грийн разби два световни рекорда на Гинес – за „Най-превеждана книга от дебютиращ автор, преди публикуване“ и „Най-превеждана книга за деца от дебютиращ автор, преди публикуване“. Понастоящем писателката работи по втората книга от трилогията.

Филмовите права вече са откупени от Fox 2000, а продуцент на първия филм ще бъде Карън Розенфелт, която има зад гърба си проекти като поредицата „Здрач“ и „Пърси Джаксън 2“. Очаква се филмът да бъде зрелищна 3D продукция.

Отзиви

„Блестящ дебют – уникално четиво, което не ти дава покой. На моменти смразява кръвта, друг път къса сърцето. Ще ви преследва дълго“ – Мари Лу, автор на бестселър на Ню Йорк Таймс

„Най-после прочетох книга за юноши – книга за магьосници, в която няма бухали, при това никъде не видях дори чифт кръгли очила. Това са новите Игри на глада, предполагам. Брилянтно и абсолютно поглъщащо четиво – влюбих се“ – Кейт Аткинсън

„Появи се нов, омагьосващ антигерой.“ – Уолстрийт Джърнал

Вижте трейлъра на книгата: https://www.youtube.com/watch?v=nOpH1nL9Kco

Сали Грийн живее със семейството си в Северозападна Англия. През 2010 г. открива любовта си към писането и вече нищо не е в състояние да обуздае въображението й. „Полулош“ е нейният дебютен роман.

Анотация
Какво е да си полулош? Немного лош? Наполовина лош? А другата половина тогава каква е? И откъде идва лошотията? По гените ли се предава от баща на син? Натан, син на най-издирвания черен магьосник в Европа, прочул се с кървавите си безчинства и невероятните умения (сред които да се превръща в хищен звяр и да лети), не изглежда много склонен да поеме по стъпките на печално известните си предци. Още повече че майка му е от Белите, другият клон на извечно враждуващите магьоснически страни. Изоставен от едните и отхвърлян от другите заради смесения си произход, Натан трябва сам да се оправя в живота, който му сервира изпитание след изпитание, а в промеждутъците (обикновено когато го пленят и го хвърлят окован в клетка) си блъска главата (стига да не въздиша по възлюбената си и недостижима Аналис) върху сложни уравнения от следния тип: ако 1⁄2 лош е равно на 1⁄2 добър и съкратим дробите, както се учи в училище, какво излиза, че лош е равно на добър?!

В дебютния си, страшно увлекателен, роман Сали Грийн забърква смайваща смесица от приключения, магии и вълшебства (най-силното от които май ще се окаже любовта, но това ще стане в следващите две части от трилогията) по пътя на съзряването на едно необикновено момче в съвременния свят.
 

Сподели в: