Полски музиканти ще свирят на стъклена арфа от 54 чаши

Полският дует “Glass Duo” – стъклена арфа, ще изнесе концерт в кафе-театъра на Фестивалния и конгресен център във Варна на 15 септември от 18 ч. Уникалният концерт се организира със съдействието на Генералното консулство на Република Полша във Варна.

Дуетът Анна и Аркадиуш Шафранец е единственият от този вид в Полша и един от немногобройните в света. Инструментът на Glass Duo, който се състои от 54 чаши, разполага с четири и половина октави и е сред най-големите. Нежното звучене на този рядък инструмент, неповторимата атмосфера на изпълняваната на него музика го отличават от всички останали. “Стъклената арфа” предизвиква възхищение и днес, така както някога е възхищавала Волфганг Амадеус Моцарт и Лудвиг ван Бетховен, посветили на “стъклената” музика няколко от най-прекрасните си камерни творби.

Glass Duo изпълнява концерти с класически и развлекателен характер. Музикантите организират предпремиерни изпълнения на творби, написани специално за тях, участват в музикални фестивали, телевизионни продукции. Имат и самостоятелни изпълнения, свирят и в съпровод на оркестри. Дуото работи с изтъкнати композитори като Збигнев Прайснер, и оркестри, сред които Националната филхармония във Варшава, прави записи за радиото и телевизията.

Можете да се убедите в уникалността и изключителното звучене на дуета в интернет на адрес:

www.glassduo.com

Още по темата

Сподели в: