Полски институт представя песни на Булат Окуджава

На 15 октомври 2007 г. (понеделник) от 18 ч. в Руският културно-информационен център (ул. Шипка 34) съвместно с Полски институт в София ви канят да чуете песните на Булат Окуджава в изпълнение на Данута Блажейчик и джазпианистът Анджей Ягоджински. Навършват се 10 години от смъртта на Булат Окуджава. Водещ на събитието ще е Марек Височински.

Данута Блажейчик за 18 години на сцената си е спечелила името на артистка, обичана и ценена както от слушателите, така и от музикалната критика. Тя е високо ценена заради небаналния си репертоар, за прекрасните изпълнителски качества, специфичния тембър и изключителната си музикалност. Работила е с Марила Родович и много други полски джазмузиканти и оркестри. Изнася много концерти и има прекрасен контакт с публиката, благодарение на което оставя трайна диря в сърцата им. 

Анджей Ягоджински
е завършил Варшавската консерватория в класа по валдхорн. Анджей Ягоджински е великолепен музикант, чиято способност да се приспособява към звученето и стилистиката на групата му позволява да свири в стилистично много различни формации. Много често е канен да свири с други музиканти. Голям успех за музиканта се оказва идеята му за джазова интерпретацията на творбите на Шопен. Албумът, който записва, се превръща в истински успех (отличен с наградата на полската музикална индустрия Фридерик 94). Свирил е с най-известните полски джазмени – Збигнев Намисловски, квартета на Януш Муняк, квартета на Ян Пташин Врублевски.

Марек Височински е историк по образование. Занимава се с организиране на концерти – автор е на цикъла концерти “Музика върху водата”, който продължава да реализира.  Основоположник на Францискански културен център. Понастоящем е директор на Бюро за промоция на културата в Гданск.

Вход свободен
.

Сподели в: