Полският институт с програма за 75 години от избухването на Втората световна война

На 1 септември се навършват 75 години от избухването на Втората световна война. За да отбележи тази годишнина, Полският институт ви кани в 18.00 часа на ул. Веслец 12 на:

  • документална изложба „Септември 1939. Подялбата на Полша”, която ще открие Н.П. Кшищоф Краевски – посланик на Република Полша в България;
  • прожекция на филма „Утре отиваме на кино”, реж. Mихал Квечински, 101 мин., с надписи

Вход свободен.

Филмът „Утре отиваме на кино“ с простички средства, без излишен патос и тънък сантиментализъм, представя – чрез историята на трима приятели, абсолвенти от 1938 г. – трагичната съдба на поколението на тогавашните 20-годишни. За хората, родени в скоро възвърнатата родина, войната отнема на прага на зрелостта им бъдещето, надеждата, близките, цялото имущество, шанса за нормален живот, а много често и самия живот. От 30 души в класа, от който са героите на филма, 20 не преживяват войната, а няколко са осъдени на смърт в сталинска Полша. Но дори и тези, които са я преживели, не успяват никога – както гласят финалните надписи – да наваксат загубените години.

Включете се и в играта, с която можете да спечелите образователните игри на Института за национална памет, Полша. Участвайте, като отговорите на следните въпроси:

  • Кога Германия нахлува в Полша, с което слага началото на войната?
  • Кога СССР нахлува в Полша?
  • Кога е сключен договорът Рибентроп – Молотов и до какво води той?

Отговорите си изпращайте на адрес sofia.info@instytutpolski.org или на страницата на Полския институт във фейсбук (https://www.facebook.com/polski.institut.sofia) до 31 август 2014 г.

Имената на победителите ще бъдат изтеглени на 1 септември в Полския институт.

Сподели в: