Полската джазова изпълнителка Ага Зарян ще изнесе концерт в София

Джазов концерт на Ага Зарян ще се състои на 8 ноември 2008 г. от 19 часа в Зала "България" в София. Музикалната проява е по случай националния празник на република Полша на 11 ноември и под почетния патронаж на Н.П. Посланика на Република Полша в България Анджей Папйеж.

Надежда на полския джаз, най-добрата полска джазова изпълнителка, полската Даяна Крал – трудно е да намерим по-добри препоръки за Ага Зарян.  От нея са във възторг такива професионални списания като All About Jazz  и Jazz Forum. Всичко, до което тя се докосва, се превръща в злато. Всеки нейн проект е съпроводен от възхищения, отличия и похвали. Ага Зарян и нейната музика са балсам за душата и съвършено ново музикално качество, музика, която прониква в сърцето, пир е за ухото и душата, красота в най-чист вид". Това казва за талантливата музикантка Шимон Кропачевски.

Ага Зарян завършва с отличие музикалното училище и курса за джаз в музикалното училище под ръководството на известната Ева Бем. През 1998 г. става лауреат на авторитетния Международен конкурс за джазови изпълнители в Замошч. Два пъти е стипендиант на международните джазови уъркшопове: Stanford Jazz Workshop i Jazz Camp West в САЩ, където се обучава под ръководството на ценени изпълнителки (в т. ч. Ребека Парис, Маделин Йистман). Ага Зариан пее в клубове и участва във фестивали в Полша и в чужбина –  в Blues Alley във Вашингтон, Joe’s Pub в Ню Йорк, A -Trane в Берлин, Fashing в Стокхолм и др. През 2002 г. излиза дебютният й албум "My Lullaby" – с най-известните полски джазмени Томаш Шукалски, Дарек Олешкевич, Лукаш Жита, Михал Токай. Той е посрещнат много добре в Полша, както и в Япония, където официално се разпространява. На два пъти тя е призната от  Jazz Forum за най-добрата полска джазвокалистка за 2003 и 2004 г.

През 2007 г. излиза вторият й албум "Picking Up the Pieces”, записан в Лос Анджелис с най-добрите американски и полски джазмузиканти. Той също е приет с овации от критика и слушатели и се превръща в платинен.
 
На 1 август 2007 г. по случай 63 години от избухването на Варшавското въстание Ага Зарян издава поредния си албум "Умира красотата”. В него са включени 9 въстанически стихотворения, към които Михал Токай написва музика. Албумът става "златен”, а изпълнителката получава наградата на Полската звукозаписна академия "Фридерик 2008” и  е избрана за "Изпълнител на годината” в анкета на читателите на Jazz Forum – Jazz Top.

Сподели в: