"Полиция" – завладяващо скандинавско криминале от Ю Несбьо

Норвежецът Ю Несбьо е абсолютната звезда на скандинавското криминале. Книгите му са издадени в повече от 40 страни в тираж над 25 милиона, спечелил е вече множество награди и признания. Читателските клубове гласуват неговата „Червеношийка” за най-добрия криминален роман на Норвегия. Министър-председателят и кралят водят разговори за книгите му. Кара колело с генералния секретар на НАТО. Екранизацията на романа „Ловци на глави” печели наградата БАФТА за най-добър чуждоезичен филм. Мрачният свят на Несбьо е привлякъл интереса и на Холивуд – предстоят снимки по няколко бъдещи заглавия, говори се за участие на Леонардо ди Каприо, а по NBC ще стартира касов сериал.

С „Полиция“ Несбьо слага край (поне засега) на серията за любимия на милиони инспектор Хари Хуле.В интервю за „Чикаго трибюн“ казва: „Ако погледнете на книгите ми като цялостна творба, ще видите, че това е мрачното пътуване на един мъж, чиято първоначална точка е етичното, правилното. Но той постепенно се носи към тъмната страна. По пътя се превръща в престъпник и извършва много от онези престъпления, за които преследва други хора. Именно това можеш да направиш в криминалните романи – можеш да поставиш морални въпроси; дори и да не дадеш отговори, то поне предположения какви са мотивите при избора на правилно и грешно. Накрая винаги остава истинският въпрос: Какво е правилното? Какво е грешното?“

….

Всички ние имаме еднакво болни мозъци и разликата помежду ни се корени в отношението ни към чудовището вътре в нас: пускаме ли го да вилнее навън, или го държим вързано?

"Полиция" – десетата част от поредицата за Хари Хуле, все по-мрачна с всяка следваща книга – е вероятно най-изпълнената с действие и най-амбициозна като сюжет досега. Действието ни връща към края на "Фантом", който остави читателите да се чудят дали главният герой Хуле ще оцелее. "Полиция" не дава отговора лесно – в началото Хуле присъства по-скоро като спомен или вдъхновение за колегите и близките си.

Случаят, с който се сблъсква полицията на Осло, е кулминацията на серията: в продължение на години поредица потресаващи убийства са останали неразкрити, макар че развитието на ДНК анализирането обещава нови възможности. Полицаите, работили по случаите и несполучили в откриването на виновника, биват подмамвани на местопрестъпленията на "годишнината" от деянието. И там срещат не по-малко потресаващ край. Дали убиецът е същият и цели да прикрие евентуални следи? Или е "апостол на правосъдието", който вярва, че неспособните да разкрият престъпленията трябва да заплатят? Възможно ли е убиецът на полицаи сам да е от силите на реда, да е погнусен от корупцията, плъзнала чак до високите етажи? Дали е част от тази корупция? Новите жертви разпалват нови теории – считаните за мъртви се оказват живи (и обратното) и безкрайните обрати подсещат, че "човешкият мозък е като четириизмерен лабиринт. Всеки е бил там; никой не знае пътя."

Прочетете откъс от книгата тук

Сподели в: