Политическият трилър „В интерес на нацията” е най-новият филм по книга на Ян Гиу

Шведският писател Ян Гиу е един от най-филмираните съвременни автори

Ян Гиу е най-експортният и успешен шведски автор в световен мащаб до излизането на „Милениум” на Стиг Ларшон. У нас е популярен най-вече с трилогията си „Рицарят тамплиер” и нейното продължение „Наследството на Арн”. Книгите на Ян Гиу са многократно филмирани, като най-новият е „Хамилтън: В интерес на нацията”, който оглави боксофиса в Швеция. Ян Гиу (който е не само световноизвестен автор, но и разследващ журналист, прочут със скандалните си изявления в шведските медии) е добре запознат с механизмите на световната политика. Твърде често в романите си той изнася действителни факти от секретни операции на световните шпионски централи и останали в тайна сблъсъци на крупните геополитически сили в хода на най-новата история. В това отношение Ян Гиу е шведският събрат по перо на Том Кланси.

Ян Гиу

Екранизацията на политическия трилър „В интерес на нацията” (появил се на български в издание на „Персей”) е най-новият филм по книга на най-известният жив шведски писател Ян Гиу. Тя излезе в скандинавските страни и оглави боксофисите там. С нея екранизациите на романи на писателя стават общо 11. Любопитно е, че и тримата актьори, изпълнявали ролята на Хамилтън, популярния герой на Ян Гиу, направиха кариера в Холивуд.

Първият, въплътил се в ролята на шведския елитен шпионин, е Стелан Скарсгард, който сега се снима в зрелищни продукции като „Тор”, „Отмъстителите”, „Рицарят тамплиер” и „Карибски пирати”, а в „Mamma Mia!” партнира достойно и на величие като Мерил Стрийп

 Стелан Скарсгард

Вторият Хамилтън – Питър Стормейър (приел англоезичната транскрипция на името си) стана екшънзвезда в Холивуд и е рамо до рамо с Мел Гибсън в „Как прекарах лятната ваканция”, с Брус Уилис в „Армагедон”, изпълни ролята на Джон Абруци в хитовия сериал „Бягство от затвора”, а скоро му предстои да застане до Арнолд Шварценегер в излизащия догодина „The Last Stand”.

Питър Стормейър

Подобна международна кариера очаква и новият изпълнител на ролята на популярния герой на Ян ГиуМикаел Персбрандт. Страшно популярен в родната си Швеция, актьорът сега пробива в Холивуд и скоро ще го видим в кинотрилогията „Хобитът” по Толкин – в ключовата роля на Беорн, който има важен принос за победата в Битката на трите армии. Но преди това Микаел ще се появи в още един филм като Хамилтън.

Микаел Персбрандт

Новите екранизации на политическите трилъри на Ян Гиу правят впечатление с големия си реализъм – и като визия, и като интрига. Така че нищо общо с Бонд, Джеймс Бонд. Въпреки че мнозина се опитват да лепнат етикета на Хамилтън като „шведският агент 007”.

За книгата „В интерес на нацията”:

Безметежното ежедневие на шведския посланик в Кайро е нарушено заради нещо, което може да разтърси световната политика. Заместник главнокомандващият и началник на всички руски разузнавателни и диверсионни служби в Балтийския регион се появява в посолството на Швеция и потърсва политическо убежище. Готов е да предостави изключително важни сведения, но има своите искания. Шведският посланик се оказва неподготвен за подобна деликатна ситуация и затова не само уведомява правителството си, но и потърсва съвета на офицер от тайните служби на Египет. Това обаче е фатална стъпка.
Информацията на дезертьора е от изключително значение. Но руската шпионска мрежа вече е задействана – смъртната му присъда е подписана и той трябва да бъде екзекутиран, преди да е осъществил сделката си. За шведите е важно беглецът дискретно и бързо да бъде превозен до Стокхолм. Но египетските власти не желаят пряк сблъсък на чужди сили в страната си. Затова поставят условие: само един придружител, без афиширане на чуждо военно присъствие. Мисията е поверена на Карл Хамилтън. Нарежданията са кристално ясни: всички средства са позволени в интерес на нацията.

ИК "Персей"

Корична цена: 16.99 лв.

Излезе романът „Наследството на Арн” от Ян Гиу

Излезе "Демократичният терорист" на Ян Гиу

Сподели в: