Политици, хора и събития – в репортажните снимки "Контрапункти" на Надежда Чипева

На 12 ноември във ФотоСинтезис Арт Център в София, в галерия-сутерен, беше открита "Контрапункти" – фотографска изложба на Надежда Чипева.

“Група протестиращи блокира улица. През годините по асфалта на българската столица преминаха стотици протести и стотици хиляди демонстранти, убедени, че това е единственият начин гласът им да бъде чут. Емоцията им беше завладяваща, успехът – спорен. Покрай политическите и икономическите трансформации медиите в страната се фокусираха върху елита, а гражданите някак изпаднаха от публичността.”
                                    18/11/2004

„Контрапункти” е представена за първи път във Виена през 2010г. Изложбата е съставена от 24 репортажни фотографии, които са запечатали знакови моменти от последното десетилетие.  Във фокуса са й както емблематични за периода политици, така и обикновени хора и събития.

Фотографиите са разположени в контекста на отпечатани части от вестникарски страници с ключови изрази, даващи информация за времето и мястото, в които е създадена снимката.

Изложбата “Контрапункти” може да видите във ФотоСинтезис Арт Център, галерия-сутерен, до 10 декември.

За автора
:
Надежда Чипева е фоторепортер и фоторедактор. Преминала е през всички етапи на фотографската професия. Фотожурналистическата си кариера започва в БТА през 1987 година, преминавайки през списание „Сега”, вестник „24 Часа”, вестник „Дневник” и понастоящем работи във вестник „Капитал”.

Има пет самостоятелни изложби, последните две са в Холандия през 2007 и в София през 2009 година, има редица участия в национални и международни експозиции. Носител е на множество награди. Награждавана е двукратно с най-престижната журналистическа награда в България „Черноризец Храбър”.

Сподели в: