Полезни практики за спортуващи и активни хора ще бъдат представени на 10 март в София

Практичните уъркшопи, водени от специалисти, са част от програмата на форум „Физкултура“ в Sofia Event Center

Как да коригираме стойката си, за да спортуваме ефективно? Какви мобилни приложения тип „личен треньор“ да използваме? Кои са полезните „джаджи“ за измерване на усилието при спорт? Как да се възстановяваме бързо след травми?

На 10-ти март (събота) чрез практичните си уъркшопи форум „Физкултура“ ще даде конкретни отговори на тези и други въпроси, стоящи пред повечето активни, спортуващи хора. Третото издание на събитието, организирано от Спортен клуб „Бегач“, ще се проведе в две зали на Sofia Event Center и за пръв път тази година включва толкова богата, практически насочена програма.

„Заниманията с инструктори, спортни професионалисти и кинезитерапевти са важна част от съдържанието на единствения по рода си форум за активен начин на живот, който се провежда в България. Лекторите на „Физкултура“ ще предадат специфични умения и ще помогнат на присъстващите да подобрят спортните си постижения и да намалят травмите. Освен към спортуващите, форумът е насочен и към всички хора, които имат желание да променят начина си на живот, като го направят по-активен и здравословен. Те ще могат да получат конкретни съвети и идеи какви практики да използват, за какви грешки да внимават и как да бъдат мотивирани.“ – разказва Еленко Еленков – Председател на „Бегач“.

Една от най-важните теми, които ще бъдат обсъдени на форума, стои в основата на всеки спорт и физическа дейност – анатомичната стойка на тялото. Как влияе позицията на тялото върху стави, сухожилия и мускули и какви корекции да направим в ежедневието и по време на бягане и други спортове ще разкаже специалистът Ваня Висарионова. Тя ще обърне специално внимание на дамите и младите майки, тъй като основната й дейност е свързана с възстановителното движение при жените.

Друга важна тема, част от форума, са функционалните тренировки и възможностите за изготвяне на персонална програма чрез мобилно приложение. Благодарение на Михайло Николич ще бъдат обсъдени и характеристиките на различни тренировъчни и фитнес направления като – кросфит, високоинтензивна интервална тренировка (HIIT), калистеника, плиометрик и други.

Ще бъдат представени и някои от последните технологии в спортната метрика. Сред тях е едно най-модерните устройства за измерване на усилието при бягане, за което ще разкаже Димитър Димитров от XCO Sports. Кинезитерапевтът Калин Стоянов пък ще сподели полезен опит за превенцията на спортни травми, като ще обърне специално внимание на бягането, плуването и колоезденето. За разлика от останалите уъркшопи, последният в програмата на форума не е с практическа насоченост, но цели да даде вдъхновение и идеи. Момчетата от „Balkans Everywhere“ ще представят движението „Байкпакинг“ и ще се опитат да мотивират повече хора да започнат да използват колелото като инструмент за опознаване на екзотични дестинации, каквито не липсват и на Балканите.

Още поводи за вдъхновение, съпроводени с полезна информация, ще предоставят и основните гост-лектори на събитието. Това са известният американски автор на тема фитнес, спортна психология и хранене – Мат Фицджералд, британската ултраатлетка и модел Кати Джейн Л’ерпение и избягалият 44 маратона в 44 държави за 44 дни Питър Томсън. Тримата ще представят за пръв път пред българска публика свои мотивиращи истории, ще дадат съвети и ще отговарят на въпроси.

Освен полезни уъркшопи и мотивиращи лекции, всеки участник във „Физкултура“ ще получи здравословен обяд, пакет с подаръци и достъп до експо зоната с щандове пред залата. Предвиден е и симултанен превод в ефир. Регистрацията за форума продължава на уебсайта Fizkultura.bg, като цените  варират от 59 до 99 лева в зависимост от деня на записването и има отстъпки при закупуване на повече билети и корпоративни участия.

Форум „Физкултура  2018“ се организира от Спортен клуб „Бегач“ с институционалната подкрепа на Посолството на Великобритания и Посолството на САЩ в София.

Спортен клуб „Бегач“ е неправителствена организация в обществена полза, основана през февруари 2012 г. в София. Основната мисия на клуба е да подкрепя и развива бягането и кардио спортовете, както и масовата спортна култура. Всички събития, организирани от „Бегач“, са насочени към хора, които се стремят към здравословен и активен начин на живот. Годишно над 5000 души участват в състезанията на “Бегач”, като участниците нарастват с 50% всяка година. Клубът е член на Българската федерация по лека атлетика и Българската асоциация на спортните организатори. Има 70 члена и 6 картотекирани професионални състезатели, на чиито екипи присъства логото на Renault. „Бегач“ работи за популяризиране на любителския спорт и здравословния начин на живот и вярва, че бягането, благотворителността и бизнесът имат възможност да работят заедно.

Сподели в: