Полезната страна на чаша ароматно кафе

Кафето е любима напитка на милиони хора по света. Ако има нужда от доказателство в цифри за този факт – на ден се изпиват повече от 2 млрд. чаши кафе по цялото земно кълбо. То е и продуктът с най-голям търговски оборот в света след петрола. Задълбочени научни изследвания в последните години изтъкват важните ползи от кафето за здравето, включително за профилактиката на редица съвременни заболявания. За извличане на максимум ползи от чаша ароматно кафе учените препоръчват консумация на 3 до 5 кафе напитки дневно.

Естествен източник на антиоксиданти
Кафето – на 6-то място сред 50-те топ храни и продукти, най-богати на антиоксиданти (от групата на полифенолите) според класацията на American Journal of Clinical Nutrition.
Антиоксидантите неутрализират свободните радикали, които са причина за инициирането и развитието на редица болестни процеси. Свободните радикали са силно реактивни молекули, които циркулират в организма и увреждат структурата и функцията на най-важните клетъчни компоненти, предизвиквайки над 65% от всички познати заболявания.
Нарушаването на равновесието между свободните радикали и вътрешната антиоксидантна система на организма води до оксидативен стрес. Съдържащите се в кафето антиоксиданти помагат в борбата с него, като забавят процеса на стареене на клетките.
При засилено въздействие на фактори като стрес, замърсена околна среда, силни UV слънчеви лъчи, тютюнопушене и др., свободните радикали в организма се увеличават тшърде много и налага допълнителен прием на антиоксиданти.
Учените са на мнение, че редовният прием на антиоксиданти подобрява качеството на живот и е най-надеждната профилактика на повечето съвременни заболявания, защото засилва имунната защита.
Антиоксидантите в чаша ароматно кафе помагат за намаляване риска от рак на черния дроб, от познавателни дисфункции, от високо кръвно налягане, заболявания на сърцето или сърдечен удар, от който по-застрашени са жените.

Тонизира тялото
Кафе напитките стимулират метаболизма и подобряват физическата активност благодарение на съдържащия се в кафето кофеин.
Кофеинът спомага и за увеличаване на работоспособността – той е вещество, което подобрява капацитета за работа или физически упражнения. Затова се препоръчва консумация на кафе напитка преди физическа активност.
Кофеинът има способността да кара тялото да изгаря повече мазнина и по-малко въглехидрати. Кофеинът се представя като благотворен за физическите упражнения, действайки както на функцията на мускулите, така и върху умственото съсредоточаване.
Чаша ароматно кафе помага и за по-бързото отшумяване на мускулната треска.
Действието на кафето се усеща около 30мин. след приема на любимата напитка и продължава от 2 до 5 часа.
Чаша чисто разтворимо кафе съдържа само 2 kcal. (за 150мл. напитка), а мляното кафе, еспресото и кафе миксовете – 5 kcal. (за 150мл. напитка).
Разтворимото кафе позволява точно дозиране на полезните вещества в чаша кафе (кофеин, антиоксиданти, минерали, киселини) и гарантира постоянен вкус и високо качество на напитката.
Чаша кафе подпомага храносмилането, защото стимулира производството на стомашен сок и доставя баластни вещества. Съдържанието на баластни вещества в 100мл. кафе е съответно: разтворимо – 0,75 мг.; черно филтрирано – 0,47 мг.; еспресо – 0,65 мг.

Стимулира ума
Кофеинът в кафе напитката ни стимулира процесите в главния мозък и води до изостряне на сетивата, подобряване на мозъчното кръвообращение, повишаване на вниманието и ускоряване на реакциите. Така мисълта става по-бърза и концентрацията се повишава.
Чаша кафе е мощен био-стимулатор, подходящ при усилена умствена дейност.
Кофеинът ускорява и образуването на ендорфин и серотонин от мозъка, познати още като хормони на щастието. В резултат стресът, раздразнителността и депресията намаляват и настроението се подобрява.
През последните години са доказани фактите, че редовната умерена консумация на кафе намалява риска от развитие на болестта на Алцхаймер и Паркинсон.
Кафето засилва действието на всички аналгетици – една чаша кафе дори може да премахне главоболие при мигрена.

Кафето и хидратацията
Водата е основна съставка на кафе напитката – чаша кафе (150 мл.) допринася за 10% от задъжителния дневен прием на течности. Още повече, че кофеиновите напитките влияят върху течния баланс в организма подобно на чистата вода.
Приемът на 3 до 5 кафе напитки на ден не води до дехидратация или хипертермия показва преглед, осъществен от американски научни работници от Отделите по кинезиология и науки за храненето, лабораторията, занимаваща се с постиженията на човека в Университета в Кънектикът.
Три обширни заключения от анализите на публикуваната медицинска и научна литература (1966-Март 2002) относно влиянието на кофеина върху течния баланс, направени от Маган и Грифин, показват: приемът на големи количества кофеин (над 250 мг) има диуретично действие, но концумацията на единични кофеинови напитки има съвсем слабо или никакво диуретично действие.

Кафето и диабет Тип 2
Проучване, публикувано в Дайъбитис Кеър Джърнал на Американската асоциация на диабетиците (ADA) показва, че антиоксидантният капацитет на кафето намалява оксидативния стрес – фактор, предразполагащ към развитието на Диабет тип 2. Хлорогенните киселини – едно от основните семейства антиоксиданти в кафето, могат да намалят абсорбирането на глюкозата.
В резултат на множество научни изследвания се доказва, че стандартната чаша кафе съдържа повече антиоксиданти, отколкото стандартна чаша гроздов сок, къпини, малини и портокали, които повлияват съществено глюкозния баланс.

Кафето и заболяванията на черния дроб
Научни изследвания в Съединените Щати, Европа и Япония показват, че при хората, които пият кафе, съществено намалява рискът от цироза на черния дроб, причинен от прекомерна консумация на алкохол.
В основата на механизмите, които допринасят за антиканцерогенния ефект, са мощните антиоксидантни свойства на полифенолите, хлорогенната киселина, както и разтворимите диетични фибри, съдържащи се в кафето.

Кафето и кръвното налягане
След анализ на данни от проучвания в САЩ, проведени през 70-те и 80-те години на ХХв., изследователи от харвард заключили, че консумацията на кофеинови напитки не повишава риска от високо кръвно налягане, заболявания на сърцето или сърдечен удар. Хора, които не пият изобщо кафе, и тези, които консумират по няколко кафета дневно, са изложени на еднакъв риск от сърдечни заболявания.
Изследванията показват и че при 15% от хората с хипертония приемането на кофеинови напитки, всъщност, понижава кръвното налягане.

Сподели в: