Поклон пред паметта на Константин Коцев

На 4 август почина големият български актьор Константин Коцев. Любимецът на няколко поколения си отиде от този свят на 81-годишна възраст, повален от коварната болест Алцхаймер. Многобройните му почитатели няма да забравят никога топлата и завладяващата му усмивка и завидната актьорска енергия.

Константин Коцев е роден на 4 юни 1926 г. в Цариград, Турция. През 1957 г. завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“. От 1958 г. до 1959 г. работи в Бургаския театър, от 1958 г. до 1984 г. в Държавния сатиричен театър „Алеко Константинов“ и от 1984 г. до 1990 г. в театър „София“. От 1990 г. е артист на свободна практика.
 
Последната му проява на големия екран е в “Рапсодия в бяло”. Бил е в Бургаския театър и в театър „София“. Един от създателите на Сатиричния театър. Сред най-ярките му сценични изпълнения са моноспектакълът „Дневникът на един луд“ на Гогол, Жевакин от „Женитба“, Крутицки от „И най-мъдрият си е малко прост“ от Островски, „Тартюф“ от едноименната комедия на Молиер. Играл е в пиеси на Йордан Радичков – „Януари“ и „Суматоха“, както и в пиесата на Никола Русев „Старчето и стрелата“, поставена от Методи Андонов.

Известен е с филмите „Бялата стая“, „Инспекторът и нощта“, „Привързаният балон“, „Шведските крале“, „Случаят Пенлеве“, „Бягство в Ропотамо“, „Топло“, „Рапсодия в бяло“ и др.

Сподели в: