Покани за премиери на книгите на Евелина Йекер и Калин Терзийски

Издателство Сиела и Евелина Йекер ви канят на премира на книгата Обядът на семейство Щум.
Книгата ще представи д-р Кристина Йорданова.
Събитието ще се състои на 09.04, понеделник от 18.30 часа в галерия Снежана, ул. Иван Денкоглу 30 
 

Обядът на семейство Щум – неочаквано за авторка с български произход, която живее в Швейцария – разказва за съвременната действителност в… Германия. Във видимия пласт на сюжета ще срещнем пъстра редица от „хора“, които изглеждат така, сякаш сме ги виждали или поне сме чували нещо за тях: преуспяващ адвокат, който не страда от скрупули; нашумяла авторка на еротичен бестселър; амбициозна учителка в частен лицей; агресивни, разглезени деца на богати родители; турски имигранти, които държат малко заведение за бюрек и дюнер; две благообразни възрастни дами, които клюкарстват на сладки и чай… И все пак нещо се случва в живота на всеки от тях; нещо, което спъва равномерния ход на живота им, размества коловоза на привичното поведение, надхвърля границите; това е потулената екстатика на способността да прескочиш себе си, която се крие у редовия, „нормален“ човек.
 
Когато обядът не е просто обяд……….
 
За Евелина Йекер:
Евелина Ламбрева Йекер е сред тези писатели, които са родени и отраснали в България, но вече дълго време живеят в чужбина, пишат и публикуват едновременно на два езика. Психиатър по образование, доктор на медицината, тя постига успешна професионална кариера в Швейцария, където преподава като клиничен доцент в Университета на Цюрих и в същото време поддържа индивидуална практика като психоаналитично ориентиран психотерапевт в град Люцерн. Жена с кариера на популярен психоаналитик в родината на Густав Юнг – това наистина е признание за способностите на българина, още повече че интересите на д-р Ламбрева Йекер са съсредоточени в една традиционно „психоаналитична“ област: сексуалните разстройства, които сполитат колебливата нормалност на днешните жени и мъже.

Въпреки многобройните си задължения като практикуващ терапевт и университетски  реподавател Евелина Ламбрева има една друга голяма страст – писането на художествена литература. Тя се появява сравнително късно и може би затова се налага с онази обсебваща власт, която понякога връхлита именно зрелия, добре реализиран професионално човек. В краткия период от 2005 г. насам с нейно авторство се появяват четири стихосбирки, два сборника с разкази и един роман. Някои от тях са публикувани и на немски език, а стихосбирката „Затворен прозорец“ има и сръбско издание от 2008 г. Обядът на семейство Щум е вторият є роман. Първият, Защото говорехме немски (Сиела, 2011), има до голяма степен автобиографичен характер и е вписан в силната вълна на интереса към българската тоталитарна действителност и към спомените за детството, преживяно сред нея, която беляза литературния опит на много „чуждоезикови“ български писатели от началото на 21 век.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 проф. Милена Кирова
 

Издателство Сиела и Калин Терзийски ви канят на Дискусия за дарителството. И не само…………..
Заповядайте  на 12 .04, четвъртък от 19.00 часа в галерия Снежана, ул. Иван Денкоглу 30 

Авторският хонорар и печалбата от това издание се даряват за лечението на Пламен Войков, който по зла съдба боледува от Таласемия майор. Дарете и вие!
IBAN: BG42 CBUN 9195 1000 2426 94 BGN MKB Unionbank – клон Троян, BIC: CBUN BGSF
SMS с текст DMS PLAMEN на дарителски номер 17777

Пламен Войков е на 20 г. от Троян и страда от Таласемия майор – нелечима кръвна болест, при която животът може да се поддържа само с ежеседмични кръвопреливания. Книгата Ной дава последни указания на животните ще помогне именно за тия пътувания – защото целият хонорар на автора и печалбата на издателството отиват за Пламен.

"Делата на човека се отчитат само на едно място. Само пред Бог."
Калин Терзийски

Ето житието на Ноя: Ной беше човек праведен и непорочен в своя род; Ной ходеше по Бога. Ной роди трима синове: Сим, Хам и Иафет. Но земята се разтля пред лицето Божие, и напълни се земята със злодейства. И погледна Господ Бог на земята, и ето, че тя беше разтляна: понеже всяка плът се беше отклонила от своя път на земята. И рече Бог на Ноя: краят на всяка плът дойде пред лицето ми, защото земята се напълни със злодейства от тях; и ето, Аз ще ги изтребя от лицето на земята. Направи си ковчег от гоферово дърво.
Светото писание, Първа книга Моисеева, глава 6

                                                   

                 
 
 

 

Сподели в: