Покана за танц от двама пианисти на два рояла

„Майстори на камерната музика”

Покана за танц  от двама пианисти на два рояла

Елена Дикова
Иво Калчев

8 юни (събота), зала 9 на НДК,
19.00  часа

Програма

Аарон Копланд – Сюита за 2 пиана Били Хлапето

1. Безкрайната прерия
2. В един граничен град
a)Каубои с ласа
b) Мексикански танц и финал
3. Били и неговата любима
4. Празненство по случай залавянето на Били
5. Смъртта на Били
6. Отново безкрайната прерия
Първо изпълнение в България

Аарон Копланд – "Валс в събота вечер" и "Hoe-Down" из балета Родео
Първо изпълнение в България

Йовчо Крушев – Три фрагмента из балета Хайдушка песен на Александър Райчев
1. "Нощта"
2. "Подлизурковците"
3. "Хайдушки танц"

xxxxx

Самюел Барбър – Валс, Pas de Deux, Танго-Колебание из
сюита Souvenirs (Спомени), оп. 28

Красимир Тасков – Две бурлески из балета Царе на белите
– " Чиновници"
– " Стражари и апаши"

Астор Пиацола – Le grand Tango

Дейв Брубек – "Хорал" и "Раг" из балета Джазови акценти
Първо изпълнение в България

Елена Дикова

Елена Дикова е родена в София, в семейство на потомствени музиканти. Завършва Национално музикално училище „Любомир Пипков” при проф. Милена Куртева и Държавна музикална академия “ Панчо Владигеров” в класа на проф. Антон Диков. По-късно специализира в майсторски клас при проф. Антон Диков и същевременно посещава курсовете на проф. Джей Готлиб и проф. Оливие Гардон във Франция. Завършва и публичен курс по интерпретация при проф. Доминик Мерле във Флен,Франция.
В периода 1995-2000 и 2007-2009 Елена Дикова е преподавател по пиано в НМУ „Любомир Пипков”. В момента е главен асистент към катедра пиано в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”. Елена Дикова концертира активно както в България, така и в редица европейски държави като Франция, Австрия, Италия, Унгария, Чехия, Словакия и Македония. Изнася самостоятелни рецитали и камерни концерти с различни изявени български изпълнители. Била е солистка на Софийска Филхармония, оркестъра на БНР, Камерен ансамбъл „Софийски солисти” и много оркестри в страната. Има записи за БНР, между които по-съществени са Й. С. Бах – Концерт за две пиана до мажор с Антон Диков; А. Йосифов – концерт №4 (запис и премиерно концертно изпълнение); всички произведения за цигулка и пиано от Морис Равел, които ще бъдат издадени на компактдиск.
Елена Дикова релизира успехи и в своята преподавателска дейност. Mного от нейните ученици са носители на награди от престижни международни конкурси. Прави открити семинари в различни градове на Република Македония. Член е на жури в Международен конкурс за млади пианисти в град Прищина, Косово.

Иво Калчев

Пианистът е лауреат на международни и национални конкурси и е артист на Бьозендьорфер. Той се радва на успешна изпълнителска кариера, включваща много рецитали, солови изпълнения с оркестър, камерни концерти и звукозаписна дейност. Изнасял е концерти в музикални центрове по цял свят, включително и в Карнеги Уаел Хол и Линкълн център в Ню Йорк, Кенеди център и Библиотеката на Конгреса във Вашингтон, Московската консерватория, Държавната филхармонична зала в Санкт Петербург, Националната филхармонична зала във Варшава, зала Молиер в Лион, „Реканати аудиториум“ в Тел Авив, залата на „Менделсон хохшуле“ в Лайпциг, „Аудиториум Ричардсън“ в Принстънския университет и зала България.
В последните няколко години е свирил на международни музикални фестивали в Австрия, Испания, Германия, Швейцария, Чехия, Франция, България, Италия, Португалия, Финландия, Украйна, Корея, Китай, Сингапур, Тайланд и САЩ. Някои от най-забележителните му прояви през последните сезони включват соло рецитал и концертно изпълнение с оркестър ЕОС в Алис Тали Хол в Ню Йорк, концертно турне в Азия и интегрално изпълнение на всички солови клавирни творби на Дебюси.
Иво Калчев е утвърден камерен музикант и е свирил съвместно с членове на Метрополитън опера – Ню Йорк, Филхармония на Ню Йорк , Бостънския симфоничен оркестър, Националния симфоничен оркестър, Кралския Консертгебау оркестър, както и с квартета Есекс, пианистките Илана Веред и Милена Моллова и френската актриса Мари Кристин Баро.
Иво Калчев е записал три компакт диска с произведения на Дебюси, Грифис и Шмитт за Гега Ню, които са оценени много високо от критиците в целия свят.
Доктор Калчев получава научни степени и дипломи от Йелския и Рутгерс университети в САЩ, Софийската държавна музикална академия и Висшето училище по музика „Лист“ във Ваймар , Германия. Той е носител на награди за педагогическо майсторство и е изнасял лекции, уъркшопс и майсторски класове в Европа, Азия, Вирджинските острови и САЩ. Негови студенти са лауреати на повече от 30 конкурса и са свирили с много оркестри, включително италианския „И солисти ди Перуджа”. Той е бил в журитата на международни и национални конкурси в Европа, Азия, Латинска Америка и САЩ. Понастоящем доктор Калчев е завеждащ на Клавирната катедра и професор по пиано в Католически университет на Америка. Той е основател и Директор на Вашингтонския международен клавирен фестивал. Преподавал е също в Йелския университет и Китайската консерватория по музика в Пекин.

Сподели в: