Покана за премиерата на новата книга от Петър Волгин

Чрез „Радикална еврейска енциклопедия” (ИК „Изток-Запад”) известният български журналист, писател и водещ Петър Волгин съумява да изгради майсторски един роман, който е едновременно белетристика и философия.

Романът-експеримент „Радикална еврейска енциклопедия” тече през погледа на редактор в малко издателство за криминална литература. Образът на този странен, но запомнящ се персонаж, се отличава с това, че има две нива на съзнание. Едното е редакторското му ежедневие, разделено от тайното увлечение по шефката и от писането на книгата „Радикална еврейска енциклопедия”, откъси от която прекъсват действието и пренасят читателя в историческата фактология; другата му реалност е на евреин, който носи в себе си болката от съдбата на своя народ, като съзира продължаващите дори днес вълни от антисемитизъм. Всичко това оказва силно влияние върху психиката на редактора и малко по малко той започва да подозира, че негов колега е забъркан с расистки кръгове, като дори има участие в атентати. Той решава да разследва подозренията си, забърква и друг свой млад колега, който внезапно изчезва след посещение на неонацистка сбирка, а хаосът в личния му живот, който влиза в конфликт със служебния, усилва напрежението…

Радикална еврейска енциклопедия” е книга, която обединява в себе си както художествен наратив, така и съдържание с общокултурен и енциклопедичен характер. Авторът Петър Волгин, журналист и писател с отдавна утвърдено име – име, което едновременно приковава вниманието и провокира страстите, създава произведение, служещо колкото в услуга на основната сюжетна линия, толкова и на едно цяло културно наследство. В този смисъл „Радикална еврейска енциклопедия” е преди всичко концепция, която освен като изкуство, може да се разглежда и като позиция със силно морално и интелектуално послание. Чрез думите на своя герой Волгин обобщава: „Прекрасно знам какво си представят повечето от вас, когато се заговори за евреи: сещате се за алчни банкери, стиснати богаташи, противни лихвари или за хора, които сляпо се придържат към някакви отдавна овехтели традиции и практики, чиито смисъл и те самите не схващат. Разбирам ви: най-лесно се разсъждава с помощта на клишета… Ала ако поне за момент се опитате да излезете от тях, ще видите, че има много други евреи. Това са радикалните реформатори… Тези, които късат безжалостно с традициите и възвестяват идването на нещо напълно различно – Карл Маркс, Зигмунд Фройд, Голда Меир и други…”

Радикална еврейска енциклопедия” е лупата, под която ясно се различават именно тези ефекти на съвремието ни – много от тях се коренят в далечното минало, а други ще бъдат неизменна част и от нашето бъдеще.

Сподели в: