Покана за книжно-филмово събитие

На 11 декември (вторник) от 18:00 ч. в Дом на киното ще бъде представена изключителната книга "Монтажът" на Сергей Айзенщайн.

"Монтажът" е книга с необичайна и драматична съдба: писана е в края на 30-те години в санаториум, докато Айзенщайн е в немилост. Докато режисьорът усилено работи над творбата си, със съдбата му се занимава Политбюро. След редица колебания от страна на управляващите е взето решение: да се даде възможност на Айзенщайн да се докаже… Другото би означавало смърт – и в преносния, и в буквалния смисъл. Така започва работата над филмовия проект Александър Невски, заради което Монтажът остава незавършен. След години от архива биват извадени отделни страници, а и цели глави. Едва през 2000 г. пълният труд на големия автор се появява на бял свят, а книгата, която във вторник ще получи своята официална премиера, е първото цялостно издание на Монтажът извън родината на автора!

На премиерата ще присъства екипът на издателство "Изток-Запад", приятели и партньори на издателството, киноведи и журналисти, а също и изтъкнатият художник Петър Станимиров, отговорен за художественото оформление. Събитието ще бъде ръководено oт проф. Георги Каприев, а самата книга ще бъде представена от нейния преводач – легендарния български кинокритик и киноисторик проф. Владимир Игнатовски.

Сподели в: