Покана за вечеря с Дария Симеонова и Ивайло Герасков

Театър "София" ни кани на най-новата си постановка "Покана за вечеря" от Оля Стоянова. Дрескодът – официален, менюто – тристепенно, изискано, тонът и разговорите – благопристойни, любезни. Никой да не закъснява.

В постановката става дума за едно семейство, живеещо десетилетия наред със строги правила и норми, чието прекрачване е немислимо. Става дума още за щастието, искреността и любовта, мечтите, илюзиите, свободата да бъдеш себе си, самотата сред близките и близостта сред чуждите хора. Когато всичко се оказва, че е една голяма лъжа и пистолетът опре в слепоочието, с вик и болка се ражда истината.

Невероятното майсторство на Оля Стоянова се крие в умението да намира форми на хумор в тази невероятно драматична и болезнена семейна среща. Постановката пълни главата на зрителя с множество въпроси, чийто отговори са изключително трудни.

В известен смисъл заглавието може да ни накара да си припомним библейската история на "Тайната вечеря" или легендата за Крал Артур и рицарите на кръглата маса, защото и в пиесата на Оля Стоянова става дума за съзаклятници. Алюзията идва и от прекрасното сценографско решение на Каролина Далкалъчева.

"Покана за вечеря" създава свят на удобните лъжи на фалшивите спогодби. В него съществуваме конвенционално, следвайки реда на това, "какво е редно" и "какво се очаква", без да се интересуваме от съдържанието на жителйските си цели. Това са кухи постулати, които се разширяват и като черна дупка поглъщат пространството на несподелените мечти и стремежи."

Тея Сугарева – режисьор

Автор Оля Стоянова
Творчески екип:
режисьор: Тея Сугарева
сценография: Каролина Далкалъчева
композитор: Александър Костов

Участват:
Ивайло Герасков, Пламен Манасиев, Дария Симеонова, Антон Григоров, Мартин Гяуров

Пиесата на Оля Стоянова "Покана за вечеря" получи награда на Втория конкурс на Театър "София" за съвременна българска пиеса.
През март ще се играе на: 15 и 30 март, от 19 ч., зала 49 в Театър София.

Прочетете още:
Лилия Маравиля и Дария Симеонова – в очакване на "Икар"

Ивайло Герасков чества 60-годишен юбилей

Най-добрата реклама за женски успех – в спектакъла "Тирамису"

Сподели в: