Показват истинския надробен паметник на Стефан Караджа

Оригиналното надгробие на войводата Стефан Караджа е изложен в Русенския музей. До скоро се смяташе, че надгробния му паметник е изчезнал във времето, но по време на строителните работи в къщата на Никола Обретенов (музей Баба Тонка), внезапно пред погледите на работниците попада каменен кръст.

Това е варовиков блок в характерната форма за долината на Русенски Лом кръст, който в горната си част завършва в трапец. Украсата му е традиционна – с малки кръстове в раменете и т.нар. триъгълно-вдлъбнат орнамент, плетеница, която обрамчва кръста. Сред тези древни символи са поместени цифри – датата на смъртта на войводата, 30 юли 1868 и калиграфски изписаното му име.

Според спомените на съвременниците Стефан Караджа е съден в Русе, а след смъртта му погребан, а мястото на гроба му било белязано от Баба Тонка. По-късно бил поръчан и надгробния му паметник, който е бележел гроба на войводата до 1962 година. След това старото русенско гробище престава да функционира и се създава ново – на Чародейка. Вероятно по това време надгробието е било прибрано в действащия тогава музей „Баба Тонка“, но никога не е показвано пред публика. В бъдещата експозиция на музея „Баба Тонка“ този ценен уникат ще намери своето място.  

Сподели в: