Показват великите археологически открития в Шумен

Изложба, която представя библиотечни документи, свързани с велики археологически открития е отворена за посетители във фоайето на Регионалната библиотека в Шумен. Експозицията е разделена на две части: световни и национални археологически открития.

В изложбата са включени биографични документи за известни археолози или учени в тази област като Хайнрих Шлиман, известен с откритията си в местността в Мала Азия, сочена за античната Троя. Друг известен учен археолог, представен в експозицията е Артър Евънс, който първи открива замъка Кносос на остров Крит в Гърция. Сред известните имена в изложбата са още откривателят на гробницата на Тутанкамон в Долината на царете- британеца Хауърд Картър, както и българските археолози Георги Китов и Николай Овчаров.

Част от изложбата в регионалната библиотека в Шумен е да представи и разнобразни четива по темата на експозицията. Сред интересните заглавия са „Богове, гробници и учени" на К. В. Керам, „Гръцката цивилизация", „Троя и Тракия", „Книга за археологията: Великите открития, места и находки на древните цивилизации", К. Михаловски, „Пирамиди", „Делфи", Михаел Хасе, „Загадката Хеопс".

За откритията в българската археология са поместени монографиите: „Преславското съкровище" на проф. Тотю Тотев, „Петнадесет съкровища от българските земи" на Димитър Овчаров, „Въведение в тракийската археология" на Георги Китов и Даниела Агре, „Хроника на свещения град Перперикон" на Георги Китов, „Могили, храмове, гробници"на Николай Овчаров и Даниела Коджаманова.

Сподели в: