Показваме тракийските съкровища в Япония

Изложбата "Тракийските съкровища от България" ще бъде открита на 13 септември 2008 г. в Музея на модерното изкуство в Хокайдо – Япония, съобщиха от Министерство на културата. Тя се организира от Министерство на културата на България и компанията TOEI, със съдействието на посолствата на двете страни и ще бъде експонирана в Япония до 5 юли 2009 г. в градовете Сапоро, Каназава, Ниигата, Токио, Хирошима, Шизуока и Фукуока.

Изложбата е организирана в няколко раздела. Първият представя различни аспекти от културата на древна Тракия в нейното хронологическо развитие, като акценти са поставени върху тракийските конници и воини, върху контактите с други древни култури (Елада, Персия, Скития, Рим) и върху паметниците на култа. В другите два раздела са представени двете категории най-блестящи паметници, характеризиращи разкоша на тракийската аристокрация: гробните находки и заровените златни и сребърни съкровища.

В експозицията са включени част от най-прочутите и добили световна известност паметници на тракийската древност, сред които са експонати от златните и сребърни съкровища от Панагюрище, Борово, Рогозен, Луковит, Летница, от погребенията в Дуванли и Враца и много други. Същевременно са представени и част от най-новите археологически находки от последните години – златни накити от Дъбене, подбрани експонати от богатите погребения от Чернозем, от Златиница и от могилите Светица и Голяма Косматка край Шипка.

Макар да се състои от ограничен брой подбрани паметници, в своята цялост изложбата пресъздава нагледно различни аспекти от живота, вярванията и впечатляващите творчески постижения на древните тракийци, дава представа за разнообразието на паметниците на тракийската култура, за нейното многостранно развитие през един дълъг период от време, за нейните тесни и плодотворни връзки и контакти с други култури и народи, превърнали древна Тракия в истински кръстопът на древните средиземноморски цивилизации.

Сподели в: