Поетът Емил Иванов представя стихосбирката си "Блуждаещи присъствия"

Поетът Емил Иванов ще представи утре стихосбирката си "Блуждаещи присъствия". Премиерата е от 18:30 часа във варненската галерия "Актив Арт" (ул. "Дунав" 5).

Изплете паякът тъй финна мрежа…
Изплетох аз изящни стихове…
Но на пазара се продаваха дантели…

“Има нещо затрогващо и нечовешко едновременно в това да издържиш 15 години след първата си книга, преди да издадеш втората. И да си създал през този период стихотворения не за една, а поне за още пет. Като само с някакъв скъпернически рефлекс се появяваш рядко в периодичния печат през този период – не толкова да подскажеш, че "още си жив”, а по-скоро да се разграничиш от процеса на трупането на словесна плява или от организираните форми на словоблудството; не толкова да подчертаваш пред другите колко си отговорен пред ”словото”, а да живееш с тази отговорност.

Тази поезия не просто “запълва” празното място от пъзела в картината на стандартните творчески изяви. Нещо повече – Емил Иванов е успял да я ”освободи” от това й “задължение” и да я впише в много по-извисените измерения на диалога между класика и съвременност, между вечност и преходност. Той е открил измеренията на едно много рядко срещано в съвременната поезия актуализиране на социално-психологическото ядро от поетиката на символизма. За да докаже навярно, че това художествено явление не само не е изживяло времето си, че не е мъртво като възможност за художествена акумулация в изказа, но и че притежава още по-голяма сила в съвременното осмисляне на вечните стойности в живота. И единственото изискване за успех в този случай е още по-проникновеното вглеждане в отекващата през времената същност на Бодлеровото откровение ”в гора от символи човек се лута сам”, разширявайки пространството на духовния стоицизъм срещу тленните съблазни на живота.
         
Това е Емил Иванов. При него сякаш човекът и поетът са се слели в едно. И така навярно най-точно може да бъде определена неговата същност”, казва за поета Иван Овчаров.

Емил Иванов е роден на 3 март 1957 г. във Варна. Публикува свои творби в литературни вестници, списания и алманаси. Работил е  като редактор във вестник ”КИЛ”. Удостояван е с награди на регионални и национални конкурси. Отличен е с награда за ”високо поетическо майсторство” на VІ конкурс ”Веселин Ханчев” – Стара Загора (1989 г.).

Член е на Сдружение на писателите – Варна. Автор на и на стихосбирката ”Далечни кръстове” (1994).

Сподели в: