Поетичните колажи на Мартин Джачков: Там, където хартията се превръща в поезия

„Сини цветя“ , „Лебед от огън“ , „Пъргаво зайче“ , „Влюбена матрьошка“… Хиляди малки късчета, всяко със своя история, събрани в едно платно, за да превърнат хартията в поезия.

Това са само част от имената на поетичните колажи на Мартин Джачков, които ще бъдат представени от 24 август до 7 септември в отворената галерия на Столична община в Градската градина в парка на Народен театър „Иван Вазов”. Изложбата ОМАГЬОСАНА ДУША представя в партньорство със Столична община селекция от 26 произведения на младия артист и фотограф и е първата му самостоятелна изложба в България.

Мартин Джачков е български художник, който вече 10 години маневрира със замах в Париж в най-трудния жанр на изящното изкуство – портретурата. Майстор и иноватор най- вече в колажа, където рисува с хартия и измисля жанра „Поетичен колаж“. Както подсказва самото име, поетичните колажи на артиста представляват картини, създадени от частици хартиени изображения, обединени в един голям образ. Вдъхновението за тях идва от най-различни места: поезията, литературата, операта, цирка, изящното изкуство и дори космонавтиката. Картините изискват повече от двеста часа, за да бъдат създадени и завършени, и съдържат между петстотин и двадесет хиляди хартиени образа.

Мартин Джачков се вдъхновява от поезията и философията на Оскар Уайлд, творчеството на художници като Бернар Бюфе, Тициано, Ван Гог, Никола де Стайл, Лолита Лемпицка. Така той създава една нова вселена, която носи полъха на велики художествени произведения. Но вместо да ги копира, артистът създава от тях нови истории, живи създания с характер.

 

Ръката  е  несъзнателно  и  безусловно  подчиена  на  душата.  Аз  съм  един  художник  на инстинкта. За мен инстинктът е неосъзнато съвършенство, а моите картини живеят от съзнателно несъвършенство.“ коментира Джачков.

Изложбата ОМАГЬОСАНА ДУША може да бъде видяна в Градската градина на София от 24 август до 7 септември 2020 г.

 

Сподели в: