Поетична вечер в памет на Димчо Дебелянов ще се проведе в Копривщица

На 16 август 2008 г. от 18 часа в двора на родната къща на Димчо Дебелянов в Копривщица ще се проведе поетична вечер "Димчо Дебелянов – европейският поет на България", съобщиха оттам. Ще участват актьорите Георги Гайтанеков, Стефан Сърчаджиев и поетите – Ивайло Диманов, Димитър Милов, Владо Любенов, Атанас Капралов, Елка Неголова, Георги Киров, Ели Видева, Славимир Генчев.

На 17 август 2008 г. от 11 часа ще се състои рецитал "Ти богът потърси в планинския здрач" по сценарий на Петър Петров.

Построена през 1830 г. и превърната в музей през 1958 г., къщата предизвиква жив интерес и лирично настроение сред всички посетители на Копривщица. Тук на 28 март 1887 г. е роден Димчо Дебелянов.

Възстановена е семейно-битовата наредба на къщата. Музейната експозиция разказва за живота и литературната дейност на поета.

Димчо Дебелянов е бил последното, шесто дете в семейството на Вельо Дебелянов и Цана Илиева Стайчина. През 1896 г. след смъртта на баща му семейството му се премества в Пловдив при най-големия му брат Иван. Там записват Димчо ученик в "Жълтото училище". Първите години на гимназията учи в мъжката гимназия "Александър I", където пише първите си стихотворения, които после изгаря.

Димчо Дебелянов умира на 2 октомври 1916 г. в бой близо до Горно Караджово (днес Моноклисия) като командир на рота, навършил 29 години и 6 месеца. Погребан е на следващия ден в двора на българската църква в Демир хисар. През 1931 г. по инициатива на литературния кръг "Живо слово“ костите му са пренесени в родната му Копривщица.

По-късно скулпторът Иван Лазаров е поканен да направи паметник на поета. При едно от посещенията си в Копривщица той видял баба Лила Паралеева (изгубила съпруг и син във войните) да седи на прага на портата си – подпряла глава на ръка и унесена в мисли. Това му дало идеята за паметника. Тъй като Лила Паралеева скоро след това починала, скулпторът използвал за модел баба Лала Душкова. Скулптурата "Майка“ е поставена на гроба на поета през 1934 година.

Сподели в: