Поетична вечер в Мюнхен с поетесата Мая Дългъчева

По повод честването на 24-ти май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, Генералното консулство на Република България в град Мюнхен, беше домакин на поетична вечер за възрастни с творчеството на поетесата Мая Дългъчева.

Вечерта започна с мил детски рецитал на стихчетата на Мая Дългъчева за малки читатели. За гостите от Генералното ни консулство в Мюнхен и от дружество Българско училище в Мюнхен „Паисий Хилендарски” поетесата прочете откъси от стихосбирката си „Друга приказка”, стихове от предстоящата да излезе от печат стихосбирка „Девети дом” и непубликувани свои приказки за възрастни.

Със сърдечни думи и благодарствен букет Генералният консул г-н Атанас Кръстин и консул г-жа Теофана Крайнина поздравиха писателката за това, че ни е подарила вечер, изпълнена с невероятното усещане за въздействаща топлота, за изключително красивия ритъм в поезията й, за напомнянето колко вълшебно непринудено всъщност може да звучи нашият български език. Взаимствайки строфа от нейн стих, публиката изказа признанието си: „Мая, това е хубаво”. Поетичната вечер продължи с раздаване на автографи и чаша вино.

Събитието бе организирано в рамките на гостуването на Мая Дългъчева по покана на Българско училище в Мюнхен „Паисий Хилендарски”. На 22-ри май, поетесата се срещна с децата от училището за литературно четене.

Мая Дългъчева е автор на детски приказки и пиеси, на стихосбирките за възрастни „Семки от ябълката” и „Друга приказка”, преведена на руски и сръбски език (2007). Предстои издаването на новата й̀ поетична книга "Девети дом". Стиховете й са преведени на английски, руски, сръбски, румънски.

Сподели в: