Поетическо дишане с лечебен ефект

Като изкуство поезията има тепапевтичен ефект – заедно с всичките й други заслуги. В това сме убедени всички ние, организатори и съмишленици на "Поетично кафене" – инициатива на Kafene.bg, която провеждаме вече 7 години. На 28 март кафе-галерия "Антракт" в София отново ни събра, за да споделим стиховете си на тема "Дишай" и буквало час и половина дишахме на воля.

На сцената излязоха: Райчо Русев, Василка Петрова, Калина Алекс, Марийка Събева, Таки Самуелян, Стойна Минкова, Адриана Керемидска, Мариана Еклесия, Красимира Скабрина, Орлин Миланов, Весела Стамболиева, Николай Начев, Румен Събев, Нина Кръстева, Лили Чолакова, Рая Вид, Павлина Гатева, Денис Олегов, Ваня Иванова, Валерия Тодорова, Весела Стамболиева, Маргарита Дянкова, Надя Маринова, Диляна Георгиева, Жюстин Томс, Димитър Гигов, Ди Ал Пе (Димитър Александров Петров).

Темата "Дишай" се оказа много благодатна, чухме стихове в много нейни аспекти – екологичен, еротичен, любовен, пантеистичен, философски, битово-хумористичен, физиологичен, медицинско-терапевтичен. Приятна изненеда беше присъствието на Людмила Маркова, която ни обясни какво е Холотропното дишане. Тя е доброволец в хоспис "Милосърдие" (със старото име "Донка Паприкова"). Води група от 15 души с името "За повече светлина и надежда", с която провежда занятия по Холотропно дишане, през зимата в нейния дом, а през другото време на година – в клуб "Сребърна есен". Нейната формула за щастие е "Живея живот желан".

Димитър Гигов се включи в традиционния си сатиричен стил. Орлин Миланов ни обясни как наднорменото тегло и жената пречат на свободното дишане, докато публиката се заливаше от смях. Адриана Керемидска ни учуди много приятнто, когато започна и завърши стихотворението си с пролетна песен. Маргарита Дянкова ни предложи идеята да дишаме по-леко с приказките и ни покани на  на 16 април в читалище "Николай Хайтов" на премиерата на детската си книга "Русалката Луиза и други приказки".
Диляна Георгиева представи дишането не като физиологичен процес, а като метафоричен – душата диша, когато сме радостни и се задъхва, когато сме нещастни. Таки Самуелян сподели, че молитвата е като дишането и дишането е като молитва. Василка Петрова ни подари в рими рецепта за дишане. Красимира Скабрина ни предложи своята мантра за дишането, защото дишането наистина има лечебна сила. Тя ни напомни да не забравяме да улавяме мигове на недишането и подишахме с един красив изгрев. Ал Ди Пе (Димитър Александров Петров) пристигна почти в край, за да ни даде своето двустишие "Диша Тишината, ражда Красотата".

Не можем да цитираме всички стихове, затова ще ги публикуваме целите в няколко поредни публикации.

Така премина нашата дишаща събота и вече с нетърпение чакаме следващото "Поетично кафене", което ще бъде с тема:
"На ръба". Дата ще уточним допълнително. Пишете, защото ви очакваме с голямо желание!

Вижте още:
Поетично кафене "Дишай" – I-ва част

Сподели в: