Поезия с горещо многоточие

На 14 юни в галерия "Антракт" в София се състоя едно необичайно "Поетично кафене". Разбира се, всичките ни срещи са уникални и различни, защото имаме само тема, но нямаме сценарий и никога не се знае кои ще бъдат участниците, нито какво ще четат. Този път темата беше "Горещо" и чухме топли-топли, направо жарки стихотворения. Започнахме с актуалните нагорещени политически страсти и събития в България, през горещото фламенко и естествено, стигнахме до горещата любовна нощ.

Иван Кръстев – пианист – се включи за първи път и освен поезия ни поднесе и прекрасен музикален поздрав на пианото. Двама души незабавно се понесоха във валс. Други двама участници, идвайки също за пръв път, Александра и Николай Гавазов ни изненадаха със своята мини проза в диалог – "Среща, завършваща с горещо многоточие". Следващата приятна изненада беше Илья Гароновский, също за пръв път в "Поетично кафене", който ни прочете на руски откъс от своята поема за горещата молитва на майката.

Мая Коларова спечели наградата – книгата "Зовът на кукувицата" от Робърт Габлбрейт (псевдоним на авторката на поредицата за Хари Потър -Джоан Роулинг, а това е нейниият първи роман за възрастни ). Наградата беше абослютно заслужена заради нейното рецитиране. Мая се отличи след всички участници с представянето с плам и огън на 3 свои стихотворения.

И нещо за различните прочити на темата "Горещо":

– моите книги ще изгорят на клада – Мариана Еклесия
– горещото и глобалното затопляне – Мария Събева
– гореща съм като звезда свръхнова – Калина Алекс
– горещи спомени – Валентина Михайлова; Красимира Скабрина
– гореща молитва – Илья Гароновский
– жар се сипе от неето – Лили Чолакова
– гореща вяра – Мария Събева
– "Г-н Гори глава" – стихотворение от Петя Кокудева прочете Илияна Делева
– гореща жена – Росица Василева прочете стихотворението си, посветено на Надя Петрова
– по-горещо от войната няма – Орлин Миланов
– горещият залез целува гърдите; горещи целувки – Надя Арнаудова
– горещата Балканска душа – Ирен Крейн
– еротично-горещо – Валентин Евстатиев

Стихове прочетоха:
Ина Крейн, Орлин Миланов, Надя Петрова, Мария Събева, Росица Василева, Иван Кръстев, Надя Арнаудова, Райчо Русев, Валентина Михайлова, Калина Алекс, Илияна Делева, Мариана Еклесия, Валентин Евстатиев, Красимира Скабрина, Адриана Керемидска, Лили Чолакова, Александра и Николай Гавазов, Иван Кръстев, Илья Гароновский.

Разделихме се с гореща снимка и горещи прегръдки до следващото "Поетично кафене" през юли.

Повече снимки от събитието разгледайте на фейсбук страницата на Kafene. bg.

Очаквайте видео в youtube канала на Kafene.bg и публикации тук, на текстовете на някои от стихотворенията.

Сподели в: