Поезията в машините – уникалната изложба „Двигателят и неговата душа“

Животът в машините. Представете си, че влизате в голяма празна бяла стая и в нея всеки вижда нещо различно. В случая със скулптора Анита Пенова това е животът в машините, кибернетиката, тяхната биология, двигателят и неговата душа.

Уникална за България изложба може да се види от 15 декември 2011 (четвъртък) в София – „Двигателят и неговата душа“.
Замисляли ли сте се за машините – но не така, както ги виждаме и подминаваме в ежедневието си. Говорим си за техния социум, общуването им, техния вътък. За начина, по който бъбрят, клокочат, мърморят – всъщност ние сме ги създали по своя образ и подобие, те се основават на общите закони в протичането на живота.
Изложбата „Двигателят и неговата душа“ е точно това – общото при процеса на работа на нашите и техните системи. И разбира се, на Обратната връзка. Защо? Защото Обратната връзка е да си дръпнеш пръста, когато го изгориш на огъня…
Кибернетиката е начин на мислене, а не сбор от факти, което се потвържава от механичните интерпретации на Анита Пенова. Как тя вижда, пречупва през усещанията си машините, как реагира на чувствеността на кибернетиката, как болезнено долавя кръвта, течаща по тръбите им.
„Жици като неврони. Пластики като тела. Асамблажи от енергия.“, описва самата Анита експозицията си.

Изложбата „Двигателят и неговата душа“ се открива в 18 часа, четвъртък, 15 декември 2011 г. в галерията в приземния етаж на ул. „Бузлуджа“ № 4-6.
Заповядайте!

Сподели в: