"Под открито небе" – на кино и онлайн

На 23 януари, от 18 ч., ще се състои филмовия експеримент. Документалният филм "Под открито небе" ще се срещне едновременно със своите зрители на кино и онлайн. Лентата е дело режисьорката Мариана Отеро.

След премиерната прожекция в Дома на киното на 23 януари, 18.00 ч. ще се състои дискусия по проблемите на различните деца, с участието на нашите партньори от Сдружение Дете и пространство – Весела Банова, психоаналитик и Теодора Павлова, клиничен психолог.

От 23 януари първите 20 зрители, които гледат филма в www.netcinema.bg, ще получат награди!

Експериментът представят Арт Фест, Дом на киното и Netcinema.bg.

Този експериментален подход в киноразпространението има за цел да предложи на зрителите на независими европейски филми възможност да ги гледат навсякъде. Проектът Streams Day & Date продължава „пътешествието” си в европейските държави.

Препълнил киносалоните във Франция и Белгия, получил висока оценка откинокритици и медии, филмът „Под открито небе” ще се срещне и с българските зрители. Той ни кани в света на деца и младежи на ръба на социалната връзка, които наричаме трудни, социално изключени, със специални потребности. Куртил е специализирана институция за деца с психични страдания, разположена на белгийско-френската граница, в която възрастните се грижат за тях по оригинален начин. Там всяко дете се възприема като загадка, а неговите решения пред трудностите, с които се сблъсква – като изобретения. През финия и деликатен поглед на френската режисьорка Мариана Отеро е разкрит за публиката светa на няколко деца – Еван, Алисон, Жан-Хюг и Амина и тяхната специфична връзка с другите, с езика и тялото. „Под открито небе” преобръща представите ни за лудостта и думи като толерантност, достойнство и социална интеграция придобиват различен смисъл за всеки един от нас – професионалист, родител или просто човек…

Streams Day & Date е проект, координиран от мрежата EuroVoD. Чрез разпространението на „Под открито небе” този проект се прилага ОТНОВО в България. Дейностите му са част от подготвителната активност за „Разпространение на европейските филми в ерата на цифровите технологии”, лансирана от Европейската комисия. Целта е да бъдат включени всички участници и творци на филмовата индустрия, като се провокират нови подходи в разпространението на филми – един от тях е едновременното предлагане на заглавия в киносалоните, в системата Video-on-Demand, на DVD-носители. Идеята е изцяло да се интегрира Интернет в създаването на филмите и да се конструира нов печеливш модел за гледане и разпространение на кино, като за целта се използват „всички възможни екрани”!

Четири европейски заглавия, различни по жанр и националност, се разпространяват чрез тази система през 2014-2015 година в Испания, Великобритания, Ирландия, Белгия и България.
Streams Day & Date : www.streamsdayanddate.com
And on Facebook and Twitter

"Под открито небе" тръгва на екран от 23 януари в Дома на киното, Евросинема, Културен център Г8 и кино „Одеон” и може да бъде гледан онлайн в Netcinema.bg.

Сподели в: