"Под игото" е любимата книга на българските читатели

Романът на Иван Вазов "Под игото" се оказа най-любимата книга на българите, стана ясно след приключване на кампанията "Голямото четене". На живо в студиото на БНТ бе обявено класирането на 12-те финалисти в прочуването. Интересното е, че финалната тройка се състои от три български книги: "Под игото" (1-во място), "Време разделно" (2-ро място), "Тютюн" (3-то място). Всяка от страхотните книги в класацията имаше свой горещ застъпник в телевизионното студио и приканваше зрителите да гласуват за определена книга.

Режисьорът Андрей Слабаков защитаваше романа на дядо Вазов и когато книгата бе обявена за любима, от публиката в студиото веднага поднесоха цветя на пламенния застъпник на романа. Неговият емоционален отговор бе, че ще занесе цветята на гроба на големия ни писател.

Любопитен факт е, че и в трите страни, в които досега се е провеждала подобна кампания – Великобритания, Германия и Австралия, е печелила "Властелинът на пръстените", която у нас е едва на 7-ма позиция.

Всяка една от книгите има своето достойно място в литературното пространство, обобщиха гостите в студиото. Но все пак бе логично, българска книга да е на първо място, все пак живеем в България. Ако тази кампания е провокирала хората да четат повече или поне да прочетат тези страхотни класики, имало е смисъл от дългото й провеждане.

Ето и финалното класиране на "Голямото четене"

1. "Под игото" – Иван Вазов
2. "Време разделно" – Антон Дончев
3. "Тютюн" – Димитър Димов
4. "Железният светилник" – Димитър Талев
5. "Малкият принц" – Антоан Дьо Сент – Екзюпери
6. "Майсторът и Маргарита" – Михаил Булгаков
7. "Властелинът на пръстените" – Джон Роналд Руел Толкин
8. "Осъдени души" – Димитър Димов
9. "На изток от рая" – Джон Стайнбек
10. "Граф Монте Кристо" – Александър Дюма
11."Пътеводител на галактическия стопаджия" – Дъглас Адамс
12. "Сто години самота" – Габриел Гарсия Маркес

Още информация за изминалата кампания:

„Голямото четене” продължава в Червената къща Прожекция на филма "Осъдени души" в София

Сподели в: