"Подуене блус бенд" се събират заради бургаския Джулай

За първи път Община Бургас подкрепя с всички средства традиционното отбелязване на празника “Джулай морнинг” в града. Специално по този повод са поканени легендарните “Подуене блус бенд”, които за първи път през новия век се събират в оригиналния си състав – Васко Кръпката, Цвъри и Бате Влади. Заради многобройните си ангажименти ще отсъства само басистът Еко.

В бургаския Джулай ще участват също “Сънрайз” с Жоро Мархолев – направили една от най-оригиналните интерпретации на песента на “Юрая Хийп” – “Джулай морнинг” (Юлска утрин). Ще пеят още групите “Фор” и “LAD”. Купонът започва в 22:00 часа на Централния бургаски плаж край “Фрегатата”, където ще бъде поставена специална сцена, и ще продължи до изгрева на слънцето.

Джулаят е уникален за България и не се наблюдава в други европейски страни. Твърди се, че се е зародил като спонтанен протест срещу комунистическата власт. Посрещането на изгрева е било за свободомислещите българи като посрещането на едно ново начало и едно по-добро бъдеще за тях. Днес идеята и философията на Джулая са в известна степен променени. Сега традицията има нови приятели от по-младото поколение, които искат поне за една нощ в годината, тази срещу 1 юли, да избягат от цивилизацията, от напрежението на натовареното всекидневие, да се освободят от оковите на големия град.
 
На плажа, за да посрещнат заедно най-красивия черноморски изгрев – Бургаския, могат да дойдат всички  стари и млади хипари и почитатели на хубава музика.

Община Бургас е подготвила и друга голяма изненада за меломаните, съобщиха оттам.  На 3 юли 2008 г. в Летния театър ще извиси глас вокалистът на култовите “Юрая хийп” Джон Лоутън. За първи път той ще дойде у нас в компанията на кийбордиста на групата Кен Хенсли, който е свирил с банди като WASP и Therion. Кен Хенсли е записал над 20 албума с “Юрая Хийп” и 16 солови албума.

До няколко дни ще започне продажбата на билети за концерта. Те ще бъдат предлагани на две места – на касата на Летния театър и на пункт до Часовника.

Цената на билетите е 15 лева.

Сподели в: