Подмладяването на българската литература започва с "Технология на екстаза"

Както винаги директен и провокативен, в деня на жената – 8-ми март Мартин Карбовски представи новата си стихосбирка "Технология на екстаза". На презентацията присъстваха представителя на групировката "Бърза литература" Тома Марков и загадъчната госпожица Гергана в ролята на българската литература, а "операцията по подмладяването" се състоя в медицинския център Hill Clinic.

Мартин Карбовски е журналист, водещ на телевизионни предавания, основна фигура в групировката "Литература-диктатура", автор на книгите "Дефлорация", „Обществен eXperiment“, „Пътеписите“ и стихосбирката „Недялко яде лайна в НДК“. От 1996 г. не е издавал своя поезия.

Карбовски дълго време търсил точната метафора за това как се развива нацията ни и я намерил. В село Сирищник е имало детски дом, който сега е превърнат в старчески дом с помощта на огромна далавера. Ремонтът на дома струва 3000 лв. на кв.м. "Това е най-великата метафора на нашето живеене през последните 20 години – убеден е журналистът. – Това е свят, в който не се прави секс, не се правят деца, не се раждат деца, няма го удоволствието от света и живота, ние просто оцеляваме и остаряваме. Литературата, поезията и целият ни живот днес имат нужда от подмладяване" – категоричен е той.

Проф. Карбовски и д-р Марков, облечени с бели престилки, очертаха с маркер като истински пластични хирурзи къде по тялото на българската литература трябва да се направят съответните корекции, за да заживее тя нов, подмладен живот.

"В "Технология на екстаза" ще намерите поезия за радостта с освободени думи, без свян, с онова, което се случва на мен и на вас, всеки ден, когато пиете, когато обичате някого и когато правите секс. Все пак в свободата е прогресът, другото е соцреализъм" – казва в заключение авторът.

Издателство "Сиела"
Корична цена: 10.00 лв.

Вижте още:
Видео поглед – Мартин Карбовски съблече българската литература
Васил Георгиев и книгата "Уличник. Истории на софийските улици"

Сподели в: