Подкрепа за българското късометражно кино

Наградата Jameson ще се връчи и през 2008 г. в рамките на 12-ия Международен София Филм Фест. Традицията наградата да бъде съвместна инициатива на Jameson Irish whiskey и София Филм Фест продължава. Тази година най-чаканата награда за българското късометражно кино има ново лице, с което ще предизвика отново феновете на кратките форми в киното. Защото ще се появи и онлайн. Освен уникалната статуетка и сумата от 6000 евро, които победителят в традиционния конкурс получава ще бъде връчена и награда на онлайн публиката.

За първи път в България ще бъде организиран и онлайн конкурс за български късометражен филм, който ще се проведе паралелно с  традиционния конкурс за наградата. Този онлайн конкурс ще излъчи филм победител на онлайн публиката, който ще получи вдъхновяваща награда – прeносим компютър MAC Book Pro и професионален софтуер за видео монтаж – Final Cut Pro. Наградата ще бъде връчена на специална прожекция в Дома на киното след закриването на София Филм Фест в края на месец март 2008, където ще бъдат представени 12 късометражни филма, събрали най-много зрителски гласове в онлайн селекцията на www.jameson-short.com.

Предварителната селекция ще се осъществи изцяло на създадения специално за целта сайт. Така ще се даде възможност на много по-широка аудитория да достигне до новото българско късометражно кино и да следи отблизо тенденциите в бранша.

Българските режисьори и кинотворци ще могат да качват своите филми съобразно  правилата и регламента на конкурса. След края на предварително обявения срок  за качване, регистрираните потребители ще имат възможност да гласуват за всеки от качените филми по веднъж – с рейтинг от 1 до 5.  По този начин ще се селектира и онлайн победителят на публиката.

Тази година селекционната комисия, която ще подбере 12-те филма за участие в конкурса за наградата (статуетка и парична премия в размер на 6,000 евро) ще бъде съставена от 5 души, представители на различни области, обвързани с киното – журналисти, филмови критици, режисьори, актьори и др. Всяка година съставът на селекционната комисия ще бъде различен, за да се гарантира максимална обективност и прозрачност на конкурса.

Кандидатстването в конкурса за наградата ще бъде осъществявано по досегашния начин – с подаване на документи и филмови копия в офиса на Международния София Филм Фест. 12-те селектирани филма ще участват в надпреварата за наградата и също, както в досегашните издания, ще бъдат прожектирани заедно с филмите от конкурса за голямата награда на 12-ия поред София Филм Фест.

Наградaта има запазено място в професионалния живот на българските кинаджии и не спира да предизвиква положителни емоции не само сред младите, но и сред утвърдените имена в българското кино. Ето и какво мислят за наградата някои от миналогодишните й носители:

Николай Тодоров – носител за 2007 г:
 „Вложих парите от наградатa  в следващия си проект –  малък късометражен филм. Преди няколко дни завършихме успешно снимките му.”
Значението на наградата за българското кино въобще, е огромна. Това е единственото място където млади хора могат да покажат, че умеят да правят кино и че с нищо не отстъпват на хората печелещи държавните субсидии. Неслучайно късометражното българско кино вече е толкова популярно колкото и пълнометражното. През изминалите години селекцията за тази награда доказва, че на българското кино са необходими млади и нови лица с по-нестандартен и различен поглед към света и че тези лица наистина съществуват.”

Андрей Цветков – носител за 2006 г.:
„Като  продуцент на следващия си проект, който е в памет на Федерико Фелини (със субсидия от НФЦ), вложих цялата сума от наградата за покриване на част от разходите ми по реализацията му.
Не трябва да забравяме, че нaградата се връчва в рамките на София Филм Фест. Самото участие на този утвърден вече международен филмов фестивал, само по себе си е и успех за развитието на един млад автор. А красивият приз е стимул за неговото бъдещо развитие като творец. ”

Драгомир Шолев – носител за 2005 г.:
„Наградата се отрази на съдбата на моя филм много добре доколкото мога да говоря от нейно име.  Тази награда е добър стимул за всички млади български режисьори, а и за тези, които не са чак толкова млади.”

Светла Цоцоркова
– носител за 2004 г. :
„С парите от наградата заснех нов седемнайсетминутен късометражен филм на Super16 ( «Майка ми»). "Jameson Winners on Tour" заведе “Живот със София“ до много международни фестивали, включително и Седмица на критиката в Кан, където беше видян от други селекционери и съответно поканен за участия.  Даде се голям шанс на този филм да поживее малко повече. Наградата от своя страна е стимул за повече участници и повече  български филми.”

Всички автори могат сами да избират дали да участват в онлайн конкурса и/или в традиционния конкурс за наградата. Сроковете за подаване на документи са от 27.11.2007 г.  до 18.01. 2008 г. !

Сподели в: