"Погребани в небесата" – история за Хималаите, шерпи и алпинисти

Погребани в небесата: Удивителната история на хималайските шерпи в най-страшния ден от изкачването на К2“ от Питър Зукерман и Аманда Падоан е най-новата книга на издателство "Вакон".

Това е удивителната история на хималайските шерпи в най-страшния ден от изкачването на К2”. Истинска история и вълнуващ разказ за мъжете, които буквално пренасят на плещите си алпинистите на света до К2.

1 август 2008 г. е може би най-трагичната дата в историята на алпинизма. Четиридесет тренирани катерачи се отправят към К2 с намерението да покорят върха, след като седмици наред са очаквали подходящия момент и благоприятни метеорологични условия.

Единадесет от тях никога няма да се завърнат у дома и остават погребани сред небесата на осем хиляди метра.

Дали богинята Такар Долсангма, пазителка на К2, се е разгневила в онзи ден и търсейки жертви, е напуснала върха, яхнала своя зелен дракон? Само шерпите и техните легенди могат да ни дадат отговор на този въпрос. Едно обаче е сигурно – ако през онзи август местните не бяха взели участие в злополучната експедиция, броят на жертвите щеше да е още по-потресаващ. Дали заради опита на планинските хора, смелостта им или молитвите, които отправят към богинята, част от западните алпинисти оцеляват на косъм от смъртта.
Една от осъществените тогава спасителни операции дори се превръща в легенда. Когато нещастието връхлита в „Зоната на смъртта”, шерпът Чиринг Дордже Шерпа открива своя колега Пасанг Лама прикован към леден склон, без пикел, очакващ своя край.

И двамата са сред малцината местни, успели да се преборят с бедността и политическия хаос в страната, превръщайки се в едни от най-опитните катерачи на Земята. Въпреки това героизмът на шерпите, следващи западняците от предградията на Катманду и ледниците на Пакистан през базовите лагери та чак до върха, остава невъзпят. До сега. Пред вас е вдъхновяващата им история за борба на живот и смърт, разказана от Питър Зукерман и Аманда Падоан.
 
За авторите:
Питър Зукерман е носител на наградата „Ливингстън“, както и на Националната журналистическа награда – две от най-престижните отличия в американската журналистика. Зукерман живее в Портланд, Орегон. Братовчедка му Аманда Падоан е изкачила Каракорум и Хималаите. Списва статии за ExplorersWeb – планинарски информационен източник. Живее в Лос Анджелис, Калифорния.

Отзиви:
„Погребани в небесата” е вълнуващ разказ за мъжете, които буквално пренасят на плещите си алпинистите на света до К2. Тази книга беше огромна наслада за мен и аз я ценя високо.”
Норман Олестад, автор на бестселъра Crazy for the Storm
„Бях възхитен от „Погребани в небесата” и я прочетох с голямо удоволствие. Защото авторите са направили задълбочени проучвания и книгата е отлично написана. Но преди всичко защото най-накрая с нея е отдадено внимание на онези, които го заслужават най-много.”
Питър Матийсън, автор на Snow Leopard
„Погребани в небесата” разкрива героизма на шерпите… Благодарение на книгата излизат на бял свят силата, лоялността и талантът на високопланинските носачи.”
Ед Вийстърс, автор на бестселъра No shortcuts to the top and K2: Life and death on the World’s Most Dangerous Mountain
„Зукерман и Падоан са извадили наяве повече, отколкото който и да било досега. Благодарение на усилията им в хаоса и мъката на онзи кошмарен ден на К2 просветват доблестта и човечността на шерпите, спасили толкова човешки животи.”
Дейвид Робъртс, автор на On the Ridge Between Life and Death
„Погребани в небесата” ще се хареса на всеки планинар (независимо дали начинаещ, или активен), който се интересува от историята на алпинизма на К2 – този красив, но така смъртоносен връх.”
Маурис Исерман, съавтор на Fallen Giants: A History of Himalayan Mountaineering

Сподели в: