Победителят в конкурса за поезия "Иван Николов"

На церемония в галерия "Академия" снощи, Божана Апостолова, създател и управител на издателство Жанет 45 връчи голямата награда в конкурса за поезия "Иван Николов".
Победител е Пламен Дойнов със стихосбирката "София-Берлин". Той получи плакет изработен от художника Христо Гочев и парична премия в размер на 5000лв.

Из мотивите на журито:

"Поетичното мълчание на Пламен Дойнов продължи десет години, и ето че сега – без да е пресилено – избухва в “София Берлин”, книга, която несъмнено припознаваме като явление, поради виртуозната взаимовграденост на политическо и лично, литературна и обществена памет, всекидневни случвания, превърнати в духовен летеж. Пламен Дойнов си играе ту иронично, ту почтително със смислите, като думите му ги обхождат, обглеждат и назовават “насън и наяве” едновременно, съсредоточават ги в градове и събития, разсейват ги митологии, извисяват ги в памет. Невероятна книга."

В конкурса участваха 43 стихосбирки, но номинирани за финалния кръг с тайно гласуване от тричленно жури в състав Мирела Иванова, Ани Илков и Иван Цанев, бяха:

● Йорданка БЕЛЕВА, „ù“, изд. „Ерго“

● Пламен ДОЙНОВ, „София Берлин“, изд. „Несарт“

● Калоян ИГНАТОВСКИ, „Брик Лейн: неделя“, изд. „Жанет 45“

● Марица КОЛЧЕВА, „.Ластици“, изд. „Жанет 45“

● Едвин СУГАРЕВ, „Сезонът на плашилото“, изд. „Сиела“

● Владислав ХРИСТОВ, „Енсо“, изд. „Ерго“

Честито на победителя!

Сподели в: