Победителките в конкурса "По стъпките на лятото"

Две поетични книги ще представи фондация "Буквите" в НЧ "Николай Хайтов" от 18:30 часа на 25 април, вторник.

Авторите им – Екатерина Костова (вижте повече за нея тук) и Мариана Дафчева – са победители в шестия летен литературен конкурс "По стъпките на лятото". 

Литературната публика в София за първи път ще се срещне с "Думите ме носят" на журналистката и писателка Екатерина Костова и с "Очи за залез" на асеновградската поетеса Мариана Дафчева.

Редакторът на книгите Нели Господинова, главен редактор на Издателство "Буквите", определя стиховете на Екатерина Костова като динамични, търсещи, завладяващи света и същевременно женствени и топли.

"Поезията на Екатерина Костова отразява философските и житейските търсения на авторката за посоката, пътя, пространствата и времето. Създаването на нов собствен свят, белязан от светлината на дома и семейството е движещата сила. Тъгата е също част от нея. Но това не е песимизъм. Котвите, корабите и морето са начин за завръщане на усмивките по лицата на най-близките".

Според редакторката, белязан от дълбока чувственост и пречупен през призмата на женствеността е светът, който създава в своите стихове Мариана Дафчева. "Очи за залез" ни потапят в свят, белязан от копнеж за близост и желание за себенамиране. Пътят към себе си е преживяване, оцветено от дълбока вътрешна емоционалност, жажда за заедност и любов. Същевременно това е фино, нежно и изискано светоусещане. Съзерцанието е също част от състояние. Авторката ни е дарила с красиви стихове за сезонността на света. "Очи за залез" са очите на любовта, с които можем да видим красотата на света в неговата хармонична цялост", казва Нели Господинова.

На премиерата ще бъдат представени още и последният роман на Екатерина Костова – "Свети Никола от Залива на подковата", както и вторият брой на двумесечното издание на "Буквите" за литература и култура "Мечта за книга". В него са публикувани произведения на 20  пловдивски автори: Антон Баев, Асен Димитров, Бианка Габровска, Галина Вълчева, Евелина Кованджийска, Елена Диварова, Емилия Зъбова, Иван Христов, Йорданка Гецова, Любка Славова, Мариела Конова, Мария Николова, Мария Стоева, Николай Гюлев, Николай Славов, Николина Серафимова, Радка Атанасова-Топалова, Розалия Александрова, Стефка Тотева, Тодор Чонов. В броя ще намерите още интервю с Антон Баев и наградените произведения от Третия образователен конкурс "Диалог". На корицата на списанието е картина на пловдивския художник Стефано Поповски.

Тази година конкурсът "По стъпките на лятото" за седма поредна година ще отправи предизвикателството си за литературна надпревара към хората на перото. Тя ще се проведе в два раздела – поезия и проза, ще има и специална хумористична рубрика "На чаша свобода", разказва в аванс Иван Богданов, председател на Фондация "Буквите". Традиционно, наградата ще е издаване на книга.

Сподели в: