"Площад Диамант" на Мерсе Родореда

Площад „Диамант“ е най-издаваният роман на авторката, преведен е на повече от 40 езика. Написан е като монолог на млада жена от беден квартал на Барселона, необразована, но чувствителна, с мощен инстинкт за оцеляване. Това е историята на скромна продавачка в сладкарница, която съумява да отгледа децата си в най-трагичния период в съвременната история на ИспанияГражданската война и следвоенните години. В Барселона цари глад и терор, което за миг довежда майката до мисълта за детеубийство.
В семейството героинята устоява на опитите на съпруга си да я обезличи, като още в деня на запознанството им започва да я нарича Коломета, вместо с истинското й име Наталия.
Образът, пресъздаден с оригинална поетичност, позволява на читателя да види тези исторически събития в най-интимен план. Коломета се превръща в символ на възраждането на каталонците след тежките изпитания.

„По моя преценка това е най-красивият роман, публикуван в Испания след Гражданската война”
Габриел Гарсия Маркес

За автора:

Мерсе Родореда (1908-1983) заема почетно място сред класиците на XX век в каталонската литература. Пише разкази, романи, поетична проза. Тя е първата писателка, получила високото отличие „Почетна награда за каталонска литература“.

ИК Сиела

Корична цена: 12 лв.

Премиера на книгата "Последен влак за Истанбул" на Айше Кулин

Сборникът „Куклата“ на Дафни дю Морие вече и в България

Сподели в: