Пловдив чете

От 14 до 16 юни се провежда петото издание на “Пловдив чете”. Замислен като празник на книгата, но и като духовен инструмент за противопоставяне на агресията и бездуховността, форумът се превърна в традиционно и очаквано събитие за жителите на Пловдив.

Сред основните организатори на събитието са Министерството на културата, Община Пловдив, Международен панаир-Пловдив, Народна библиотека “Иван Вазов” и издателствата “Хермес”, “Жанет 45” и “Летера”.

В програмата са предвидени премиери на книги и автори в неповторимата атмосфера на Стария град, а на площада пред Община Пловдив 20 български издателства ще представят своите заглавия на специално изграден за форума книжен базар. По традиция в рамките на фестивала от Министерството на културата ще бъдат връчени националните литературни награди на името на Христо Г. Данов. Предвидени са средства за попълване на книжните фондове на пловдивските библиотеки, както и ваучери за книги, които ще бъдат раздадени на изявени и талантливи ученици от региона.

Програма “Пловдив чете”
15 юни 2007 г. (петък)
17, 00 ч. – Премиера на книгите "Homo Pseudo" на Момчил Цонев и “Кармичен възел” на Светла Павлова, спечелили Националния литературен конкурс “Хермес”, представя Антон Баев (Хермес)
Балабанова къща

18, 00 ч. – Връчване на Националните литературни награди на името на Христо Г. Данов
Къща музей “Христо Г. Данов”

19, 30 ч. – Премиера на книгите “Средновековната българска империя” и “Образът и подобието” на проф. Николай Овчаров (Летера и Захарий Стоянов)
Балабанова къща

16 юни 2007 г. (събота)
11, 00 ч. – Детско утро: премиера на книгата с приказки “Да не бе чудо ставало, не би се песен пеяла” от Рада Славинска (Жанет 45)
Балабанова къща

11, 00 ч. – Премиера на “Астрология и астропсихология за всеки” от Светла Балтова (Хермес)
Постоянна експозиция “Златю Бояджиев”

17, 00 ч. – Представяне на сп. “Страница”
Балабанова къща

18, 00 ч. – Премиера на “Азис, или за демокрацията” от Живко Желев, представя Румен Леонидов с участието на актьора Румен Караманов (Жанет 45)
Арт център “ТРАКАРТ” (подлез Археологически)

20 юни 2007 г. (сряда)

19, 00 ч. – “Пътят”: музикално-поетичен спектакъл на мултикултурно студентско общество “Хормония” към ПУ “Паисий Хилендарски”
Учебен театър към ПУ “Паисий Хилендарски”

Сподели в: