Пловдивчани не допуснаха гавра с паметника на Никола Вапцаров

В голямото послание на обществената инициатива по преброяването на паметниците на Васил Левски очевидно ще се разшири и нагласата да гледаме по-цивилизовано и на другите паметници в страната ни, посветени на големи българи.

Преди няколко дни в Пловдив издигнатият на булевард "Никола Вапцаров" малък мемориален комплекс с барелеф и плоча на поета-антифашист Никола Вапцаров, световноизвестен български творец, с прекършен от тогавашните "цивилизатори" живот, бе залят от неизвестни злосторници със зелена боя. Събралите се на поклонението в деня на годишнината от разстрела на Вапцаров хора бяха  ранени в сърцата от този вандалски акт срещу паметта на един от най-великите ни българи,който не искаше нищо друго освен "утре животът да бъде по-хубав, по-мъдър".

Авторите на вандалския акт даже не бяха си направили труда да скрият кутиите с разлята боя, захвърлени в мемориала. Пловдивчани поднесоха цветя на паметника и заклеймиха фашизма и неговите съвременни деривации у нас и по света. И без губене на време отстраниха боята, като от нея останаха само следи (вижте втората снимка).

Остана обаче много по-трайно и дълбоко срама от този акт на хора, живеещи в Пловдив. Град, който широко се афишира като "духовната и културна столица на България", а само преди години в този град Общинският съвет по волята на тогавашните представители на така наречените демократични сили гласува решение за събаряне на паметника на руския войник "Альоша". Пловдив незаслужено стана известен по света с тази херостратова слава. Та, ето откъде са получили куража и "вдъхновението" и сегашните варвари, обляли мемориала на Вапцаров с боя послучай годишнината от неговата гибел.

Остава  и въпроса: доколко обществото ни се е развило в знак плюс щом преди десетилетия, в годините на монархофашизъм, е убивало своите поети като Гео Милев, Христо Ясенов, Никола Вапцаров, а днес потомци на авторите на тези подвизи вдигат ръка срещу паметта за тях.

Така че нека броим паметниците на Левски и на достойните българи, но и да ги пазим от съвременните вандали.

Защото без паметници за голям и достоен пример в миналото, няма бъдеще за живота на никоя нация.

(Бел. ред. Денчо Владимиров е журналист, един от най-активните поддържници на инициативата на Kafene.bg и Генеалогично дружество "Родознание" "Да преброим паметниците на Левски", като ни изпрати няколко снимки на паметници на Левски от различни места в България.)

Вижте още:
Песен за Левски, текст Денчо Владимиров

  
 
       

Сподели в: