"Племето" – шеметен дебют на украинския режисьор и сценарист Мирослав Слабошпицки

Революционният фестивален хит „Племето” ще разстресе публиката на 19-ия София Филм Фест

Зашеметяващият дебют на украинския режисьор и сценарист Мирослав Слабошпицки е сред акцентите в програмата на тазгодишния Международен София филм фест. „Племето”, удостоен с Голямата награда от Седмицата на критиката в Кан’14, носител на Европейската филмова награда за Откритие на 2014, както и на приза за най-добър сценарий от фестивала в Сан Пауло’14, за най-добър режисьор от МФФ Солун’14 и още 9 награди от различни филмови форуми по света е сред най-коментираните творби на отминалата 2014.

Създаден с въображение и изобретателност, филмът на Мирослав Слабошпицки предлага на зрителите един радикален кинопоглед – „Племето” е брутален разказ за взаимоотношенията в пансион за подрастващи глухи, където действат жестоките природни закони, задвижени в ситуация на оцеляване. Актьорите са непрофесионалисти и пресъздават историята без думи, без диалог или дублаж, само с езика на жестовете.

Тийнейджърът Сергей (Григорий Фесенко) е новият в училището, който се сблъсква с обичайните предизвикателства на първоначалната интеграция. Той бързо се окопитва при навлизането си в един свят на престъпност и проституция, и успява да намери своето място, като усвоява тънкостите на обирите и сбиванията, на  подкупите и секса.  И точно, когато се изкачва във вътрешната „йерархията”, се оказва влюбен в едно от момичетата, практикуващи най-древния занаят – Ана (Яна Новикова)…

Режисьорът Мирослав Слабошпицки предлага на зрителите завладяващо пътуване, което ги връща към нямото кино и, разчитайки на визуалната грамотност и интуицията, им предлага да усетят силата на историята чрез езика на тялото и чрез емоциите си. Превърнал се в абсолютен фестивален фаворит за 2014 г. и определен като „свеж и революционен филм” на територията на съвременното кино, „Племето” е истинско предизвикателство за публиката на София филм фест.

Мирослав Слабошпитцки е роден в Киев през 1974 г., завършва филмовия факултет на Държавния институт за театър и изкуства, специалност кинорежисура. Работи във Филмова студия „Довженко” в Киев, както и в „Ленинфилм” в Санкт Петербург. Амбициозният кинаджия се изявява и като сценарист на множество телевизионни филми и публикува няколко истории, една от които е „Чернобил Робинсън”, обрала всички престижни родни награди на конкурси за сценарий през 2000 г. Късометражният дебют на Мирослав Слабошпицки „Инцидентът” (2006) е представен на 25 фестивала. Вторият му филм „Диагноза” (2009) е номиниран за „Златна мечка”. Последната  му  късометражна история „Глухота” (2012) му осигурява втора номинация за „Златна мечка”. През 2012 г. режисьорът получава „Сребърен леопард” от конкурсната програма на филмовия фестивал в Локарно за филма си „Nuclear Waste” (2012), който е и с номинация за Европейските филмови награди 2013.

Сподели в: