Пласидо Доминго издава първия си студиен албум с арии за баритон – "Verdi"

Световна премиера: 19 август, 2013
от Вирджиния Рекърдс/Sony Classical

„..Пласидо Доминго е абсолютно неустоим във втората си кариера на баритон и диригент”
вестник “The Telegraph”

След 52 години на активна музикална кариера, един от най-важните композитори за Пласидо Доминго си остава Джузепе Верди. След безброй изпълнения и записи на партии за тенор, сега Пласидо Доминго готви нова изненада за почитателите си: за първи път студиен албум с арии за баритон от оперите „Макбет”, „Риголето”, „Бал с маски”, „Травиата”, „Симон Боканегра”, „Ернани”, „Трубадур”, „Дон Карлос” и „"Силата на съдбата".

В предстоящия студиен проект „Verdi”, Пласидо Доминго не само разкрива нови нюанси на тембъра си, но се впуска в изследване на характери, непознати за оперния му репертоар до момента. Този албум е акт на почит към композитора в годината, в която светът отбелязва 200 години от рождението на Джузепе Верди. Той е и подарък за всички почитатели на Пласидо Доминго, които ще открият неочаквани аспекти на творческата му енергия и креативност. За записите на албума, певецът си партнира с Оркестъра на Валенсия под диригентството на Pablo Heras-Casado и Хора на Валенсия с диригент Francesc Perales.

Пласидо Доминго подчертава, че при записите на албума, целта му е била не само да представи нещо ново, въпреки, че „… Каквото или както да го изпея, винаги в центъра си остава моят глас, който хората познават твърде добре”. Независимо от това, новият репертоар хвърля светлина върху неподозирани до момента страни на тембъра му. Посока, в която Доминго няма нищо против да продължи. “Това е като палитрата на художник, в която внезапно откриваш нови цветове. С годините възможностите на един глас, подобно на смесването на различни цветове, могат да създадат нови изразни форми. Процес, който е точно толкова вълнуващ за артиста, колкото и за неговата публика”.
Още повече, че самият Доминго приема музикалните партии за баритон като огромно предизвикателство, не само заради изискващото се вокално майсторство. Той е развълнуван да се потопи в характера на мрачните герои на италианския класик. „Верди отдава изключително значение на човешката болка, той разработва до най-малкия детайл чувството на омраза, което в най-голяма степен пресъздава в оперите си и по-специално в баритоновите партии. Всеки път, когато изпълнявам някоя от тези роли, аз преживявам емоциите на героя толкова силно, че в този момент живея неговия живот. Страдам пред публиката на сцената, а това не винаги е лесен процес”.

Пласидо Доминго е певецът, който може би е изпълнявал най-много тенорни роли от репертоара на Верди на съвременната оперна сцена. Записите за този албум му дават възможност да погледне от друг ъгъл музиката на композитора. Но баритоновият репертоар не е напълно непознат за световноизвестния изпълнител и диригент. През последните няколко години, Пласидо Доминго изпълнява баритоновите партии в пет опери от Верди: „Симон Боканегра”, „Риголето”, „Двамата Фоскари“, а от тази година – в афиша на Метрополитън опера в Ню Йорк като Жорж Жермон от „Травиата” и в главната роля от „Набуко” на сцената на Кралската опера Ковънт Гардън в Лондон. До края на годината, той ще участва в още две постановки и ще дебютира с ролите на Джакомо от „Жана Д’Арк” на Фестивала в Залцбург през месец август и като Граф ди Луна от „Трубадур” на сцената на Берлинската държавна опера.

Всичко това идва противно на популярния мит за певеца, че е започнал кариерата си именно като баритон. Истината е, че в първите години като професионален певец, Пласидо Доминго изпълнява предимно испански сарсуели, в които теноровите арии са в по-нисък диапазон в сравнение с класическия оперен репертоар.

Титулуван през годините като ВЕРДИ ТЕНОРЪТ на своето поколение, Пласидо Доминго е на път да бъде обявен за ВЕРДИ ПЕВЕЦА, след като ни представя една нова страна на своето вокално майсторство и умение в интерпретация на творчеството на композитора.

„Верди е извор на изключителна музика и всеки лиричен певец изпитва дълбока благодарност към неговия талант. Така, че за мен 2013-та е много специална, година, в която искам да отдам искрената си признателност и любов към великия композитор – Джузепе Верди” – казва Пласидо Доминго.

С участието още на:
Angel Joy Blue, сопрано [Симон Боканегра/Амелия]
Aquiles Machado, тенор [Симон Боканегра/Габриелe – Дон Карлос/Карлос]
Fernando Piqueras, баритон [Симон Боканегра/Паоло]
Bonifaci Carrillo, бас [Симон Боканегра/Пиетро]
Gianluca Buratto, бас [Симон Боканегра/Фиеско – Трубадур/Ферандо – Силата на съдбата/ Хирург от испанската война]
Оркестър на Валенсия с диригент Pablo Heras-Casado
Хор на Валенсия с диригент Francesc Perales

Съдържание:

Macbeth
01 »Perfidi! All’anglo contro me v’unite! … Pietà, rispetto, amore«

Rigoletto
02 »Pari siamo! … Io la lingua«
03 »Cortigiani, vil razza dannata«

Un ballo in maschera
04 »Alzati; là tuo figlio … Eri tu che macchiavi quell’anima«

La Traviata
05»Di Provenza il mar, il suol «

Simon Boccanegra
06 »Abbasso le spade! … Plebe! Patrizi! … Popolo dalla feroce storia!«
07 »Ecco la spada«

Ernani
08 »È questo il loco
09 »Oh, de’ verd’anni miei«

Il Trovatore
10 »Tutto è deserto …
11 »Il balen del suo sorriso«
12 »Qual suono!…Oh ciel!….Per me, ora fatale«

Don Carlo
13 »Son io, mio Carlo«
14 »Per me giunto è il dì supremo«
15 »Che parli tu di morte?«

La forza del destino
16 »Morir! Tremenda cosa «
17 »Urna fatale del mio destino «
18 »E s’altra prova rinvenir potessi?«

Сподели в: