Пламен Дойнов – януарски поет на месеца в Столична библиотека

Първи поет на месеца в Столична библиотека за новата 2017 г. е Пламен Дойнов, човек с дългогодишни разнопосочни успешни изяви в областта на литературата – освен поезия, той пише драматургия, занимава се с литературна история и критика, преподава, превежда, работи като редактор, организира различни събития.

Представянето му ще бъде на 30 януари (понеделник) от 18:30 ч. в Литературния клуб на библиотеката (пл. "Славейков" № 4), когато поетите Иван Цанев, Екатерина Йосифова, Федя Филкова, Миглена Николчина, Мирела Иванова, Амелия Личева, Мария Калинова, Йордан Ефтимов, критиците Михаил Неделчев, Митко Новков, Морис Фадел, публицистът Тони Николов, актьорът Милен Миланов и художникът Борис Сергинов ще четат от последните две книги с поезия на Пламен – "София Берлин" и "Балът на тираните". За автора ще говори Георги Гочев.

Пламен Дойнов е роден в Разград на 10 април 1969 г. Доктор по теория и история на литературата от 2007 г., а от 2012 г. – доктор на науките. Доцент в Нов български университет, където е ръководител на департамент "Нова българистика". Директор на научноизследователската програма „Литературата на НРБ (1946–1990)”. Редактор в седмичника "Литературен вестник". За поезията си два пъти е носител на наградите "Николай Кънчев" (2012, 2016) и "Иван Николов" (2004, 2012); за драматургията си – на "Аскеер" (2006) и "Иван Радоев" (2001); за критиката и изследванията си – на "Христо Г. Данов" (2012), "Иван Радославов и Иван Мешеков" (2015) и "Иван Динков" (2016).

В поезията Пламен Дойнов развива множество новаторски идеи и проекти:
През 90-те години на ХХ век основава Авторския литературен театър (АЛТ), в който авторите сами изпълняват собствените си текстове. 

В началото на ХХІ век заедно с Петър Чухов слагат началото на акциите "поетически пленери", по време на които поетите създават текстове "от натура" при колективно писане на открито – в Созопол, Велико Търново, София и др.

През 2003 г. издава книгата "Кафепоеми", писана по менюта на будапещенски кафенета и съдържаща стихотворения-рецепти за приготвяне на специални кафета и коктейли с кафе. Книгата е преведена във Франция и Унгария.

На 22 февруари 2016 г. Пламен Дойнов обявява платформата "Нова политическа поезия" на едноименно четене на Камерната сцена в Театър "Българска армия", което същата година става основа на книгата му "Балът на тираните", отличена с наградата за нова поезия "Николай Кънчев".

Сподели в: