Писмо на Марин Бодаков в подкрепа на Спаска Тарандова за поста директор на Столична библиотека

До Кмета на Столична община

Уважаема г-жо Фандъкова

Обръщам се към Вас в качеството си на национален Посланик на библиотеките, за какъвто бях обявен тази година от Българската библиотечно-информационна асоциация.

От години – като баща, писател и университетски преподавател – съм ангажиран с утвърждаването на детското четене като основен фактор за добруването на обществото. Затова ще споделя с Вас, че в лицето на
Детско-юношеския отдел на Столичната библиотека София има истински храм на детската книжнина и забавления. Библиотекарите, които скромно и всеотдайно се трудят там, вършат чудеса – и знам, че Вие като учител също отлично го знаете. Няма защо да изреждам всички инициативи на Столичната библиотека в полза на ученическото образование и преди всичко издигането на ролята на художествената литература в облагородяването на човека. Те са известни на обществеността чрез медиите и от уста на уста между родители и учители.

Не е достатъчно известен обаче фактът, че Столична библиотека живее, за разлика от немалко български библиотеки, в съвременността, благодарение на госпожа Спаска Тарандова, днес неин заместник-директор. Удивителната професионална компетентност на г-жа Тарандова, нейната енергия и творческо въображение, доверието, на което тя се радва не само между библиотекарската гилдия, но и сред децата, родителите, учителите, творците са онези качества, благодарение на които Детско-юношеският отдел на Столична библиотека стана мяра, по която се равняват другите български библиотеки.

Научих, че госпожа Спаска Тарандова се кандидатира за поста директор на Столичната библиотека. Затова позволете ми именно като застъпник на българските библиотеки пред институциите да подкрепя отговорно нейната кандидатура. Ако госпожа Тарандова бъде избрана за директор, ще имаме всички гаранции децата ни да продължават да имат за свой дом Столичната библиотека и ходенето им в нея ще бъде не досаден дълг, а смислен досег с място, което не е прост склад от книги, а пространство, което ги прави по-щастливи и свободни. А и най-малко на Вас следва да обяснявам, че Столичната библиотека компенсира незавидното състояние, в което се намират училищните библиотеки в нашия град.

Тези дни, преди откриването на уникалната Стая за ранно детско развитие в библиотеката, за което безспорни приноси има госпожа Тарандова,попитах един съвсем млад господин на кой герой от книжките иска да прилича. И той ми отговори: "На азбуката." Госпожа Спаска Тарандова отлично познава азбуката на библиотечното дело у нас и по света. И съм сигурен, че с нея ще напише името на Столичната библиотека сред най-важните културни институции у нас. Заради това и заради децата нека, госпожо кмет, да я подкрепим.

С искрени почитания,

Марин Бодаков
Посланик на библиотеките за 2013 година

22.09.2013 г. гр. София

Прочетете още:
Фотооко към стаята за ранно детско развитие в Столична библиотека
Бебета дружат с книгите в Стая за ранно детско развитие в Столична библиотека
Децата искат да четат мистични, тайнствени, необикновени книги

Сподели в: