Писма до мъртвите и до живите

"Писма до мъртвите с любов" от Ава Дилийра (издателство "СофтПрес") е дебютен роман на американската писателка. Главната героиня е 15-годишната Лорън, която започва да пише писма да мъртви "звезди". Книгата представлява нещо като дневник наобратно – във всяка глава/писмо се разказва история от миналото на момичето. Епистоларната литература е на границата между белетристиката и есето, с уговорката ,че тук не става дума за размяна на писма, понеже мъртвите няма как да напишат отговор. Въпреки това Лорън използва писането на писма, които никога няма да бъдат изпратени, като терапевтичен инструмент, чрез който търси корените на преживяванията си и дълбае в миналите си постъпки и емоции.

Книгата разказва за трудностите в порастването и за тийнейджърските лутания. Нормално е младите гора да се колебаят, да искат да сграбчат света в ръцете си по-бързо и колкото се може повече от него. Естествено е да прежививяват любовта-илюзия и да се надяват, че тя ще бъде тяхното спасение.

Голямото откритие на Лорън е, че никой не може да те спаси. Само ти да се самоспасиш. Дори иконите от музиката и киното, които са имали всичко – успехи, слава и пари, които са се научили перфектно да използват телата и гласовете си, не са успели да надвият страховете си. Всички се страхуваме, но важното е да съумеем да продължим напред, а на мъртвите да простим и да ги обичаме, такива, каквито са били приживе.

"Знам, че писмата ми бяха до хора, които нямат адрес на тази Земя. Знам, че сте мъртви, но ви чувам. Чувам всички ви. "Ние бяхме тук. Животът ни има значение".
Ваша Лоръл

Така завършва последното писмо. Книгата е нежна и съкровена изповед, много тъжна, но и много жизнеутвърждаваща.

Случайно или не, това лято ми попаднаха няколко книги по темата за миналото. Минало, което е болезнено, което трябва да разбереш докрай и на което трябва да простиш, за да заобичаш настоящето и за да се отвори вратата на бъдещето. Ще спомена "Онова лято" от Уорън Уилиг ("СофтПрес"). Вярвам, че неведоми са пътищата на книгите и чакам следващата да ме намери!

Приятно четене! И нека бъдем по-смели в живота!

Сподели в: