Писмата на Роалд Дал излязоха в книга

Писмата на известния писател Роалд Дал излязоха в книга. Авторът е биографът му Доналд Стърок, а заглавието – "С обич: Момчето" (“Книгомания“).

Вероятно мнозина ще се учудят, че точно Роалд Дал, майсторът на забавната детска проза, е преживял мрачни и трудни ученически години. Той е преминал през побои и тормоз в пансиони със строга дисциплина, но това само е укрепило стоицизма и нестандартното му чувство за хумор.

Всъщност през целия живот на Роалд Дал (1916-1990) възходите са се редували с изпитания, документирани в над 600-те писма, които той е изпращал в продължение на 40 години до майка си Софи Магдален. Първото е от 1925-а и е пълно с грешките на 9-годишния ученик, изпратен да трупа знания далече от дома. Последното е от 1965-а, пуснато две години преди смъртта на Софи, грижливо запазила всички негови послания. Най-интересните от тези писма са подредени хронологично в книгата "С обич: Момчето“. От тях блика смях, нежност и фантазия, а драмите са бегло загатнати – защото Роалд не иска да безпокои Софи, пък и възпитанието му не предполага да хленчи.

След като завършва гимназия в частно училище със строги порядки Роалд отказва да продължи в университет – иска свобода, приключения и пътешествия. Втората световна война го заварва на служба за петролна компания в Африка, после го запокитва в Ирак и на Балканите, където той се отличава като първокласен военен летец и едва оцелява след тежка самолетна катастрофа.

Покрай последвалата дипломатическа кариера във Вашингтон и таланта си на разказвач Роалд се сближава със семейството на президента Рузвелт, с кумира си Ърнест Хемингуей и с куп холивудски звезди като Уолт Дисни, ЧарлиЧаплин, Марлене Дитрих, Гари Купър, Спенсър Трейси. Той дори се жени за красавица от тези среди – актрисата Патриша Нийл, бъдеща носителка на „Оскар“.

Късметът не е непрекъснато на негова страна, но пък Роалд винаги е готов да си отвоюва щастието обратно: и когато такси блъска количката с 4-месечния му син, и когато жена му получава инсулт, бременна с петото им дете. С грижите си Роалд връща към живота и двамата, без да губи присъствие на духа нито за миг. Писмата му са пестеливи на подробности около тези преживявания, но пък дават ясна представа и за отношенията в семейството, и за превръщането на Момчето в утвърден писател.

Откъс от книгата прочетете ТУК.

Сподели в: